V zadnjem času pa se je na črnem trgu povečalo predvsem število najrazličnejših zeliščnih zdravil, ki ženskam omogočajo, da same opravijo splav. Do njega pride zaradi močnih krvavitev, ki jih povzročijo želišča.

Rezultate svojega preiskovalnega projekta pa je razkrila tudi medijska hiša BBC, kjer je novinarka pod krinko igrala nosečnico v šestem mesecu nosečnosti in obiskala številne kitajske zeliščne prodajalne in iskala ta skrivnostna želišča.

Že v tretji obiskani prodajalni je naletela na osebje, ki ji je jasno dalo vedeti, da je njihova pomoč nelegalna in da se njihov šef s takimi metodami ne strinja, saj so preveč nevarne. V tej trgovini je tako novinarka dobila zeliščna zdravila za 55 eurov. Prodajalec ji je tudi svetoval, naj za vsak slučaj kupi tudi ''posebno tabletko'', ki jo lahko vzame, v primeru če  zeliščno zdravilo ne bo delovalo.

Novinarka je kupila tudi ''posebno tabletko'' in zanjo odštela 140 eurov. Po natančnejši raziskavi so ugotovili, da je to tabletka, znana pod imenom RU486, katere prodaja ni dovoljena brez recepta. 

Strokovnjaki pa pravijo, da se za nelegalni splav odločajo predvsem mladoletnice in ilegalne pribežnice, ki se želijo tako izogniti obisku pri zdravniku. Tretji razlog, da se nekatere ženske odločijo za nelegalni splav, pa so visoki stroški legalnega splava. V Veliki Britaniji splav namreč ni brezplačen za vse ženske. Če na primer katera od nosečnic prihaja iz države, ki nima podpisane pogodbe z Nacionalno zdravstveno organizacijo (NHS), mora za splav plačati od 700 do 2.000 eurov.