Šrot problematizira tudi Janševe očitke, da so za rast inflacije odgovorni proizvajalci in trgovci. "Dvig cen se v Sloveniji ni zgodil samo pri živilih, temveč tudi na področju storitev, na katere pa ima največji vpliv prav vlada RS. Dviga marže pri naftnih derivatih in še sveže napovedi dviga cen električne energije niste ne grajali ne preprečili." Poleg tega Janši očita dvoličnost. "Če že pritiskate na družbe, ki niso v državni lasti, bi morali enako politiko voditi pri lastnih družbah, ki so dejansko monopolisti." Omenil je proizvajalce in distributerje elektrike.

"Pivovarno Laško ste omenjali tudi kot medijski konglomerat," končuje Šrot. "V nasprotju z vsemi dosedanjimi vladami, in tudi vašo, se Pivovarna Laško ni nikoli vtikala v kadrovanje urednikov in narekovanje vsebin. Kot lastniki Dela tega ne dovolimo nikomur. Želimo neodvisen in verodostojen medij, na katerega ne bo vplivala aktualna politika." Kot dokaz, da se Pivovarna Laško ne ozira na politično opredeljenost ljudi, s katerimi sodelujejo, omenjajo predsednico nadzornega sveta Dela Andrijano Starina Kosem, ki je "dolgoletna pripadnica SDS" in Janševa sodelavka.

Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da se je pismo, ki je naslovljeno s "Spoštovani predsednik vlade", sprva začelo z besedami "Dragi Janez".

Pivovarna Laško kot dolgoletni največji posamezni lastnik časopisa Delo se je po Janševem prihodu na oblast odpovedala članstvu v nadzornem svetu. Časopis je v tistem času prevzel predsednik uprave Danilo Slivnik, redno kolumno je dobil minister Dimitrij Rupel, zamenjani so bili uredniki, odpoklicani trije dopisniki, novinarji pa so začeli poročati o cenzuri.