Obisk z močno gospodarsko delegacijo je veljal za eno izmed sklepnih priprav Slovenije na prevzem predsedovanja. V času, ko med številni članicami EU za nadaljnje širitve ni čutiti precejšnjega interesa, je Janša turškemu političnemu vrhu izrekel polno podporo za poglobitev in pospešitev pridružitvenega procesa. "V Sloveniji je podpora javnosti za članstvo Turčije najvišja, takoj za Švedsko. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da dosežemo napredek pri odpiranju in zapiranju pogajalskih poglavij. A za to je treba doseči soglasje vseh članic, kar je zahtevno delo," je dejal Janša.

Turški premier je bil s slišanim vidno zadovoljen. "Slovensko podporo med njenim predsedovanjem tudi pričakujemo," je dejal Erdogan in pristavil, da bo Turčija še naprej odločno nadaljevala z reformnim procesom in usklajevanjem domače zakonodaje z evropskim pravnim redom. V času slovenskega predsedovanja bo v ospredje po Erdoganovi oceni ponovno prišlo ciprsko vprašanje. Kakšno konkretno pomoč takrat pričakuje Turčija, ni pojasnil. "Da bi bilo ciprsko vprašanje mogoče razrešiti med našim predsednikovanjem, se mi zdi pretirano pričakovanje. Nas pa nekateri kolegi nagovarjajo, da se vključimo v reševanje tega problema," je dejal zunanji minister Dimitrij Rupel.

Pred pogovori v vladni palači je premier Janša na mavzoleju ustanovitelja moderne Turčije Mustafe Kemala Atatürka položil venec. Evropske teme so resda prevladovale v pogovorih, a načeta so bila tudi aktualna regionalna vprašanja. Zaostrovanje na turško-iraški meji zaradi čezmejnih napadov PKK je bilo v središču pozornosti. Premier Janša je obsodil nasilje PKK in izrazil sožalje ter solidarnost z njenimi žrtvami in ranjenimi. "Evropska unija računa na mirno rešitev konflikta, in sicer skupaj z iraško vlado, ki mora prevzeti polno odgovornost za svoje ozemlje."

V uradnih pogovorih pa so se izognili drugi kočljivi temi za Turčijo. Vprašanja genocida Otomanskih Turkov nad Armenci slovenska delegacija ni odpirala, prav tako ga niso načenjali turški sogovorniki.

Oba premierja sta meddržavne odnose ocenila za izjemno prijateljske in neproblematične. Oba sta si zaželela še tesnejšega gospodarskega sodelovanja. Za spodbudo gospodarstvu sta nastopila kot slavnostna govornika na turški poslovni konferenci, kjer je 43 slovenskih gospodarstvenikov s turškimi kolegi iskalo možnosti za bolj poglobljeno sodelovanje. Lani je blagovna menjava med državama znašala 600 milijonov dolarjev, letos bo dosegla že milijardo. "Potenciali obeh držav še niso izčrpani," je na poslovni konferenci ocenil Erdogan, s čimer se je Janša strinjal. Kot nove poslovne možnosti je slovenski premier omenil skupno naložbeno sodelovanje, zaradi dobrih poslovnih povezav pa je Slovenijo turškim gospodarstvenikom poskušal približati tudi kot izhodiščno točko za osvajanje širših trgov srednje in vzhodne Evrope.

Med svojim obiskom se je srečal še s predsednikom države Abdulahom Gülom in predsednikom parlamenta Köksalom Toptanom. Podpisanih je bilo tudi več dvostranskih sporazumov, ki naj pripomogli k izboljšanju gospodarskega sodelovanja.