Zdravilo, ki ni ustrezalo diagnozi

Pahor se je s pismom odzval na ponedeljkove premierove besede, da je sporazum "ostal samo mrtva črka na papirju". Vodja največje opozicijske stranke je zagotovil, da bo SD tudi vnaprej konstruktivna, saj si želijo uspešno slovensko vodenje EU.

Pahor je zatrdil, da bo njegova stranka "ohranila politični slog strpnosti in visoke politične kulture". Prepričan je tudi, da je predsednik vlade v ponedeljkovem nastopu v parlamentu zamudil priložnost, "da bi s spravljivim tonom spodbudil opozicijo k bolj konstruktivnem obnašanju". Premierova zahteva po glasovanju o zaupnici vlade pa se predsedniku SD zdi kot "zdravilo, ki ni ustrezalo diagnozi".

Ker SD ne sodeluje v vladi, tudi ne more prevzeti odgovornosti zanjo, je pojasnil Pahor. "Včeraj je bilo tipično koalicijsko glasovanje o vladi," je še poudaril in dodal, da "je koalicija izrekla podporo, opozicija, tako kot je običajno, pa podpore ni izrekla".


Relevantnost sporazuma


Predsednik SD je prepričan, da se mora Janša izreči o tem, "ali sporazum ostaja relevanten". V primeru Janševega pritrdilnega odgovora Pahor predlaga srečanje podpisnic sporazuma. "Če pa premier ocenjuje, da sporazum ni več relevanten, potem sklicevanje nanj v prihodnjih mesecih ne bo več mogoče," je še dodal.


Glede ocene njegove stranke, da vladajoča koalicija s pomočjo kapitalskih povezav vpliva na programsko vodenje nekaterih dnevnih časopisov, je Pahor odvrnil, da je dokument Slovenija danes - Ocena stanja zgolj osnutek. Ta osnutek je še v javni razpravi, je pojasnil. "V razpravo se je vključila tudi vlada, za kar sem ji hvaležen," je še dejal in dodal, da se bo razprava končala čez štirinajst dni. Tedaj bo po Pahorjevih besedah predsedstvo stranke na svoji seji sprejemalo dokončno besedilo ocene stanje.


Zanikal je tudi očitke, da njegova stranka skozi lastništvo vpliva na časopis Delo. "To ni res," je zatrdil in dodal, da "vam to lahko potrdijo tako lastniki te hiše kot uredniki te hiše". "Nanje se obrnite in jih vprašajte, ali sem bodisi z lastniki bodisi z uredniki imel kakršenkoli razgovor, kakršno koli zahtevo, kakršno koli spodbudo za to ali ono," je dejal in dodal, da "se jaz osebno nisem nikoli vtikal v uredniško politiko ali novinarske prispevke".


Uged Slovenije v mednarodni skupnosti


Pahorju se zdi pomembno, da slovenska javnost ne bi verjela ocenam, da SD v mednarodni skupnosti ali EU dela proti interesom Slovenije. Po njegovih besedah bo to lahko potrdil predsednik poslanske skupine socialističnih in socialdemokratskih strank v evropskem parlamentu Martin Schulz, ki bo 3. in 4. decembra prišel na obisk v Slovenijo.

Schulz bo pojasnil, "da skušam ves čas delati za to, da bi tudi socialistične in socialdemokratske stranke čim bolj konstruktivno pomagale Sloveniji v času njenega predsedovanja evropski povezavi," je poudaril Pahor. Dodal je še, da se bo v petek v Sofiji srečal s predsedniki socialdemokratskih vlad in drugimi socialdemokratskimi voditelji. Po njegovih besedah bo tudi tam skušal po svojih najboljših močeh pomagati k temu, da bo Slovenija uživala podporo in razumevanje v času predsedovanja.


Pahor je na koncu še pozdravil napoved ministra za šolstvo in šport Milana Zvera, da bo vlada pripravila nov predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI).