Beriša, ki je bežal pred njim, se je namreč na koncu Cinkarniške ulice ustavil, z roko segel pod oblačila in jo nato iztegnil proti njemu. Toda v v roki ni držal pištole, kot je predvideval policist, ampak mobilni telefon.

Hojnik je včeraj pojasnil, da so vsi na policiji vedeli, da je za Berišo razpisana tiralica, in da morajo biti, če bi ga slučajno kje opazili, zelo previdni, ker je verjetno oborožen.

"Slišal sem več strelov iz pištole"

Tistega usodnega večera sta se policista s terena vračala na policijsko postajo, ko sta v bližini hotela Štorman opazila črnega BMW, ki je vzbudil njuno pozornost. Isti avto, ki ga je vozil Peter Šah, sta namreč zasledovala že teden ali dva pred dogodkom v Novi vasi. Tudi takrat je Beriša skočil iz avta in pobegnil, vendar ga Bobera, ki se je pognal za njim, ni mogel ujeti. Usodnega večera je za Berišo prav tako stekel le Bobera. Hojnik je namreč vozil službeni avto in preden ga je zaklenil, sta se kolega in Beriša že izgubila v noč. Ko je stekel proti avtobusni postaji, je zaslišal več strelov iz pištole. Včeraj je pojasnil, da v tistem trenutku ni mogel vedeti, kaj se je zgodilo in kdo je streljal. Ko je kasneje prišel na kraj dogodka, mu je odleglo, saj je videl, da je s sodelavcem vse v redu, še vedno pa ni vedel, kaj je Beriši, ki je negibno ležal na tleh. Tako kot drugi policisti, ki so prihiteli na kraj streljanja, je pištolo uperil proti Beriši.

"Bilo je zelo napeto. Temno je bilo, vladal je strah in bili smo prepričani, da je oborožen. Če bi se Beriša takrat obrnil proti meni in napravil gib, kot da bi hotel streljati, bi ga v tistem trenutku zagotovo tudi jaz ustrelil," je dejal Damir Hojnik, ki je bil v času dogodka star komaj 22 let in je imel za sabo štiri leta dela v policiji. Takrat je bilo prvič, da se je znašel v razmerah, ko je bilo uporabljeno strelno orožje, in priznal je, da ga je dogodek močno pretresel, in da se marsičesa ne spominja več. Povedal je tudi, da je Berišo poznal vsaj sedem let, da je tudi njemu nekoč že grozil, in da so pravzaprav vsi vedeli, da je lahko nevaren. Odvetnica Marjetica Nosan, ki skupaj z odvetnikom Gorazdom Fišerjem zastopa pokojnikove svojce, z njegovimi odgovori ni bila preveč zadovoljna. Postavila mu je vrsto vprašanj in skoraj do onemoglosti vrtala v njegov spomin. Prav tako je bila nezadovoljna, ker je obtoženi policist tudi včeraj prišel na sodišče pokrit s kapo. "Naj da kapo dol! Naj se dostojno obnaša na sodišču," je vztrajala Nosanova, vendar je sodnik Martin Jančar policistu dovolil, da je zaradi osebne varnosti vsaj s kapo prikril del svojega obraza.

Nevaren in lahko tudi oborožen

Veliki senat je zaslišal tudi kriminalističnega inšpektorja Stanislava Brgleza, ki je bil takrat, ko se je dogodek zgodil, pomočnik komandirja policijske postaje Celje. Brglez je pojasnil, da je sodišče za Berišo razpisalo tiralico, in da je svojim podrejenim policistom povedal, da gre za nevarno in lahko tudi oboroženo osebo, da morajo biti previdni, in da morajo skrbeti za lastno varnost. Nosanova je želela vedeti, na podlagi česa so policisti sklepali, da je Beriša oborožen, vendar ji Brglez tega ni smel natančno pojasniti, ker bi s tem razkril vsebino dokumentov, ki so označeni s stopnjo zaupnosti. Povedal je lahko le to, da obstajajo dokumenti v zvezi s še vedno nerazjasnjenim umorom, iz katerih izhaja, da je Beriša nosil orožje, in da so obstajali dokumenti, da je Beriša določenim ljudem grozil z uporabo orožja. Sojenje se bo nadaljevalo z zaslišanjem prič.