Govorila bosta predvsem o evropskih temah, saj bo Slovenija čez poldrugi mesec prevzela predsedovanje EU, izmenjala pa bosta tudi stališča o boju proti podnebnim spremembam in drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih.

Po sprejemu pri kraljici se bo Janša srečal z vodjo laburistične večine v spodnjem domu britanskega parlamenta Geoffom Hoonom ter z županom finančnega središča Londona Davidom Lewisom, nato pa je predvideno srečanje z Brownom.

V ospredju pogovorov Janše in Browna, ki je na čelo britanske vlade in laburistov stopil junija letos, bodo po navedbah kabineta slovenskega premiera evropske teme, med drugim ratifikacija nove, reformne pogodbe EU, o kateri so evropski voditelji, med njima tudi Janša in Brown, dogovor dosegli sredi oktobra.

Večinoma bodo pogodbo v državah EU ratificirali nacionalni parlamenti, v Veliki Britaniji pa se je v preteklosti velikokrat omenjal referendum. Brown zaenkrat sicer zavrača glasne pozive za razpis referenduma in vztraja, da je dovolj, če pogodbo potrdi parlament, saj so v njej upoštevane vse britanske zahteve in je opuščen celoten ustavni koncept.

Premiera se bosta pogovarjala tudi o drugih prioritetah slovenskega predsedovanja EU, med drugim o lizbonski strategiji, energetiki, boju proti podnebnim spremembam, pa tudi o nekaterih zunanjepolitičnih odnosih.

Dvostranski odnosi med Veliko Britanijo in Slovenijo so odlični in brez odprtih vprašanj, Slovenija pa se zavzema za nadaljnjo krepitev političnega dialoga in vsestranskega sodelovanja med državama, so pred začetkom obiska Janše na Otoku sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva. Gre sicer za prvi uradni obisk kakega slovenskega premiera v tej državi doslej.