Predlog tako predvideva, da bi se lokali, ki so manjši od stotih kvadratnih metrov, sami odločili, ali bodo kadilski ali ne, dolžni pa bi bili poskrbeti za dobro prezračevanje.

Predlog predvideva tudi uvedbo tobačnega evra, namenjenega preventivni dejavnosti pri preprečevanju kajenja med mladimi, gostinci pa po njem ne bi več kazensko odgovarjali za "neposlušne" goste, ki bi kljub opozorilom kršili zakon. Gosti bi si lahko v kadilnice odnesli pijačo, tobačnih izdelkov pa glede na predlog ne bi smeli prodajati mlajši od 15 let, kar zdaj velja za mlajše od 18 let.

"Gre za zelo neživljenjski zakon. Naš predlog je nujno potreben in ne moremo zgolj capljati za Evropo, če je nekaj rekla. Konec koncev pa zakon v nekaterih državah tudi popravljajo," je poudaril Zmago Jelinčič. Poslanec LDS Aleš Gulič je povedal, da so nameravali v LDS svoj predlog vložiti danes, rešitve v predlogu SNS pa so zelo podobne njihovim, tako da bodo novelo podprli. Vložiti pa nameravajo dopolnila k njej.

V poslanski skupini NSi predlagane spremembe ne podpirajo. Kot ugotavljajo, predlagatelj kot glavni razlog za spremembe navaja upad prometa v gostinskih lokalih, ne izpostavi pa problema zaposlenih v gostinstvu, ki so bili proti svoji volji dan za dnem izpostavljeni škodljivemu cigaretnemu dimu. Dodajajo, da se človekova pravica do nečesa konča tam, kjer začne posegati v pravico drugega. "Kdor se torej ne more odpovedati cigareti, naj sprejme odgovornost do soljudi in kadi tam, kjer ne bo ogrožal drugih. Pa četudi na mrazu," so še zapisali. V poslanski skupini SDS predloga še niso preučili, vodja poslancev SD Miran Potrč pa je pojasnil, da se bodo o tem pogovarjali na današnji seji poslanske skupine. Tudi poslanska skupina Zares se o podpori spremembam zakona še ni izrekla, mogoče pa je, da bodo imeli njeni poslanci "ločena stališča".

Na ministrstvu za zdravje nam na naša vprašanja še niso odgovorili. Mihaela Lovše iz Zveze za tobačno kontrolo je poudarila, da spremembe zakona niso sprejemljive: "Le popolno prepoved kajenja v vseh zaprtih javnih prostorih se lahko zadovoljivo nadzira. Slovenija bo prihodnje leto predsedovala EU in ne verjamemo, da bi si zakon upala spreminjati na slabše od tega, kar bo imelo z novim letom že dvanajst evropskih držav." Predlagano uvedbo tobačnega evra pa Lovšetova pozdravlja, a bi moral biti po njenem zastavljena širše: del sredstev od prodaje cigaret bi moral biti po njenem namenjen tudi za promocijo zdravja pri odraslih, zgodnjo diagnostiko in zdravljenje bolezni, ki jih povzroča kajenje.