Cene energije v vseh oblikah - nafta, plin, premog, elektrika, vetrne in vodne zmogljivosti ter jedrska energija - naj bi se ob tem znatno povišale.

Napovedi glede cen energije študija ne vsebuje, kljub temu pa je po mnenju WEC zvišanje cen zelo verjetno. "Visoke cene omogočajo večje investicije v pridobivanje energije, raziskave in razvoj ter izboljšujejo energetsko učinkovitost," je dejal eden od avtorjev študije Brian A. Statham.

Izboljšanje dostopa do energije za revnejše ljudi naj bi v prvi vrsti omogočile elektrarne na vodo in sončno energijo. Večji poudarek naj bi dali v prihodnosti tudi okoljskim temam pri pridobivanju energije, predvsem na področju razvoja "čistih" termoelektrarn, ki ne izpuščajo ogljikovega dioksida.

Nasprotno študija predvideva, da bi lahko brez energije ostalo okoli dve milijardi ljudi, torej tretjina prebivalstva. Težave pa niso v pomanjkanju virov, kapitala ali tehnologije, temveč transportu ter distribuciji energije. Številne države se srečujejo s pomanjkanjem predpogojev za zagotavljanje energije kot so električna in plinska omrežja. Enako velja za velemesta v državah v razvoju. Kot pravijo analitiki, lahko uspejo zagotoviti energijo, a to je ambiciozna naloga, ob tem pa je treba uporabiti vso razpoložljivo infrastrukturo za prenos energije.