Poslanka SNS Barbara Žgajner Tavš v poslanskem vprašanju poziva ministra za pravosodje Lovra Šturma, da odgovori, zakaj je "storilec, ki je bil že novembra lani na višjem sodišču pravnomočno obsojen na sedem let zapora zaradi kaznivega dejanja spolnega nasilja nad osebo mlajšo od 14 let", še na svobodi. Na ministrstvu za pravosodje so pojasnili, da za zadevo niso pristojni. Na Okrožnem sodišču v Ljubljani pa pravijo, da so izdali poziv na prestajanje kazni, vendar se obsojeni kazni izmika.

Storilec se po besedah poslanke SNS po skoraj enem letu od pravnomočne obsodbe "še vedno sprehaja po Ljubljani in mirno ureja svojo domačo spletno stran, na kateri od konca lanskega leta objavlja žrtvine osebne podatke. Med njimi naj bi bile celo najbolj mučne intimne podrobnosti iz sodnega gradiva." Žgajner Tavševa sprašuje, kdo je odgovoren za to, da se pravnomočna sodba po letu dni še vedno ne izvršuje?

Na okrožnem sodišču so na vprašanje, zakaj se omenjeni pravnomočni obsojenec še vedno nahaja na svobodi, odgovorili, da je storilec sicer bil pravnomočno obsojen na Okrožnem sodišču v Ljubljani 23. decembra 2005, vendar pa se je na sodbo pritožil. Višje sodišče v Ljubljani je 22. novembra 2006 pritožbo zavrnilo in s tem potrdilo sodbo okrožnega sodišča. Storilec kaznivega dejanja je vložil tudi zahtevo za varstvo zakonitosti in zahtevo za obnovo postopka, ki sta bili ravno tako zavrnjeni. Po ponovni pritožbi se zadeva od 26. julija 2007 nahaja v odločanju na Višjem sodišču v Ljubljani.

Okrožno sodišče je izdalo poziv na prestajanje kazni,vendar pa se obsojenec na pozive odziva s prošnjami za odlog, v katerih pravi in dokazuje z dokumenti, da je zdravstveno nesposoben. Zaradi suma izogibanja zaporu, je sodišče dne 11. septembra imenovalo izvedenca medicinske stroke, ki bo podal mnenje o tem, ali je obsojenec sposoben prestajati kazen. Šele potem bo možna prisilna privedba, so pojasnili na okrožnem sodišču, kjer so dodali, da sodišče nima pravice in nobenih pooblastil omejevati osebe, ki so na prostosti. V primerih, ko gre za sum kršitve osebnostnih pravic, pa morajo prizadeti uporabiti pravna sredstva oziroma se obrniti na ustrezne institucije.

Na okrožnem sodišču so tudi pojasnili, da se z omenjenim primerom že ukvarja informacijska pooblaščenka. Ministrstvo za pravosodje pa bo v 30 dneh odgovorilo na pisno vprašanje poslanke Barbare Žgajner Tavš, so pojasnili na ministrstvu.