Ob zaostritvi kampanje v zadnjih dneh je ena glavnih tem še naprej vloga kandidatov v času osamosvajanja. Na izjavo zunanjega ministrstva, da je Danilo Türk poleti 1991 v Ženevi zastopal Jugoslavijo, ki jo je Türk večkrat odločno zanikal, so se včeraj oglasili nekdanji slovenski veleposlaniki. Kot navajajo, je bilo takratnim slovenskim diplomatom splošno znano, da je Danilo Türk aktivno deloval v Ženevi v korist slovenskih interesov. Navedbe MZZ zato ocenjujejo kot »po vsebini neresnične, po namenu pa zavržene«

Opozoril sem na obdobje pred plebiscitom, ko smo zastavili vse in ko je Danilo Türk v svojem članku o pravnih aspektih osamosvajanja problematiziral učinkovitost vlade in nagovarjal stranke, naj se ne priključijo plebiscitnim aktivnostim, je sinoči v soočenju na Pop TV dejal Lojze Peterle, ki je v več točkah problematizirati vlogo protikandidata v času osamosvajanja. »Vidim izrazito razliko med tistim časom, ko je bil Türk v Ženevi, in časom, ko smo se pripravljali na ključna dejanja,« je dejal. Türk je očitke zavrnil: v članku, s katerim je, kot je dejal, dajal zagon osamosvojitvi, je opozoril, da se ni mogoče zadovoljiti le s papirnato neodvisnostjo.

V Ženevi »sem delal za Slovenijo in čisto nič za Jugoslavijo«, je zatrdil Türk in dodal: »Ne vem, koliko je tvegal Lojze Peterle. Bil sem v Ženevi, sledili so mi, grozili, vendar se s temi stvarmi nisem nikoli hvalil.« Na vprašanje, ali deluje v nasprotju s sporazumom, v katerem so v času osamosvajanja stranke zapisale, da si nobena ne bo lastila zaslug za osamosvojitev, je Peterle dejal, da zaslug ne poudarja, temveč samo razčiščuje zadeve, saj si želi verodostojnega protikandidata. Po zmagi smo vsi zmagovalci, bil pa je neki čas, ki je bil drugačen, je dejal Peterle.

Kdo naj bi bili centri moči iz ozadja, ki v zadnjih dneh v javnost posredujejo informacije o domnevno spornih dejanjih kandidatov? »Ne gre za centre, gre za celo mrežo,« je ocenil Peterle. Ali je to Kučanov klan? »Recimo,« je dejal in dodal: »To so tisti, ki hodijo po Sloveniji in govorijo, da če bo predsednik Peterle, bo šla vsa zemlja Cerkvi.« Türk pa ocenjuje, da gre pri vseh očitkih, ki so se pojavili v zadnjih dneh, za izmišljotine, sam ni dobil nobenih informacij, ki bi očitke potrjevale.

Negativna kampanja po Türkovem mnenju ustvarja predvsem slabo voljo. »Če nekdo o očitnem dejstvu postavi vprašanje, to ni črna kampanja,« pa je dejal Peterle.