Tako je včeraj v parlament poslal predlog, da poslanci namesto Mirjam Škrk in Janeza Čebulja, ki jima je mandat potekel 30. oktobra, imenujejo višjo sodnico Darinko Dekleva Marguč in višjega sodnika Boštjana Zalarja. Na mesto Milojke Modrijan (mandat ji je potekel 31. oktobra) Drnovšek predlaga predsednico višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani Marto Klampfer, Zvonka Fišerja, ki se mu mandat zaključi 17. decembra, pa naj bi nadomestil vrhovni sodnik Miodrag Đorđević.

Kar tri imena so torej s spiska štirinajstih kandidatov, ki so se javili na majski oziroma julijski razpis za ustavne sodnike (pri predlogu za oktobrsko sejo je vseh pet kandidatov izbral izmed prijavljenih na razpise), zunaj razpisa je Drnovšek izbral le Marto Klampfer. V poslanskih skupinah včeraj predsednikovega predloga uradno niso želeli komentirati, saj, kot so poudarili, so ga šele dobili in večino imen niti ne poznajo. Ob tem pa smo lahko slišali tudi pomisleke, da je imel sedaj Drnovšek še bolj okrnjen spisek možnih kandidatov oziroma da je izbiral med tistimi, ki so mu po prvem predlogu petih kandidatov sploh še ostali. Poleg tega pa si je po izkušnji na zadnji seji parlamenta redko kateri pravni strokovnjak sploh (še) želel, da ga Drnovšek predlaga na to mesto. "Če je za oktobrsko sejo predlagal drugo ligo, je tokrat posegel že po tretji ligi," smo tako včeraj slišali med poslanci, njihovo mnenje pa delijo tudi mnogi naši sogovorniki iz vrst pravnih strokovnjakov. V SLS pa tudi tokrat ni manjkalo pripomb, da med predlaganimi kandidati tudi sedaj ni nekdanjega predsednika vrhovnega sodišča Mitja Deisingerja.

Na Drnovškov predlog se je že odzval nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic, ki je mnenja, da predlog zaradi strokovnih referenc predlaganih ni ustrezen. Zato predlaga, naj poslanci predlog v celoti zavrnejo.