Dr. Ernst Rietzschel z belgijske Univerze Ghent, ki je opravil raziskavo, je preučil 1301 žensko, staro od 35 do 55 let. Ugotovil je, da je imelo 81 odstotkov žensk, ki je tabletke uporabljalo povprečno 13 let, 20 do 30 odstotkov več usedlin na stenah arterij za vsakih 10 let uporabe kontracepcijskih tablet. Največ usedlin je bili na veliki arteriji na nogah in vratu.


Kljub temu, pa dravniki ne odsvetujejo uporabi tabletk. „Ne prenehajte jih hitro nehati jemati. Ne delajte panike in ne kličite takoj ginekokloga,“ je še dejal Rietzschel. Namesto prenehanja uporabe, naj poskušajo živeti bolj zdravo, se več gibati, bolj zdravo prehranjevati, prenehati kaditi in redno preverjati stopnjo holesterola. „Obstajajo tudi druge vrste kontracepcije. Tabletke niso edina možnost,“ je še dodal.

Dr. Gordon Tomaselli z Univerze Johns Hopkins je bil nad rezultati raziskave presenečen: „Rezultati raziskave so zaskrbljujoči. Kaj bi jaz svetoval svoji hčerki? Mislim, da bi ji svetoval neko drugo obliko kontracepcije.“