Dramatizacija stripov

To je že deveta celovečerna predstava tega kolektiva. Premiera bo v sredo, 7. novembra, ob 20.30 v Menzi pri koritu v AKC Metelkova mesto. Komedija Diareja za predsednika teko kot Lavričev strip Diareja ne smeši določene politične strani, temveč vse povprek.

Ohlapna zgodba, ki je nastala z dramatizacijo stripov, razgalja politične veljake in njih oblastniške kaprice, zasleduje turbulence ob menjavi oblasti in relativizira spremembe, ki naj bi jih volitve prinašale. Dogajanje je postavljeno v aktualno sedanjost, ki na političnem jedilniku ponuja vsaj eno konstanto - neoliberalni kapitalizem, preoblečen v kričeče ideološko obarvane strankarske kostume.

Ustvarjalci iz Dejmo stisnt teatra pri stripu Diareja občudujejo - poleg v domovini tako redkega izvirnega humorja - radikalno redukcijo stripovskih sredstev. Prav "odvzemanje" je izziv, ki jih je že drugič vodil k uprizarjanju Lavričeve "stripovske miniaturke". Režiser Mare Bulc in soustvarjalci so si zadali jasen cilj: z minimalnimi (gledališkimi) sredstvi doseči maksimalen (komični) učinek. Da bi gledalcu ponudili maksimum, so predstavo reducirali na minimum, so sporočili iz Dejmo stisnt teatra.

Ponovitve ves november

Poleg Bulca, ki je tudi avtor dramatizacije, sta pri predstavi sodelovala Damir Leventič kot scenograf in Slavica Janoševič kot kostumografinja. Igrajo Miha Brajnik, Damir Leventič in Sašo Rajakovič. Ponovitve predstave bodo na sporedu ves november, in sicer 10., 11., 12., 13., 14., 15., 18., 19., 20., 21., 22., 27., 28. in 29. novembra v Menzi pri koritu, vsakič ob 20.30.

Dejmo stisnt teater je nastal na Vrhniki, nato pa se je preselil v Ljubljano. Od ustanovitve so uprizorili devet celovečernih predstav, ducat kratkih uličnih predstav, več improviziranih gledaliških dogodkov, nekaj radijskih iger in drugo.