Okuženi z virusom HIV lahko zbolijo za aidsom, znanstveniki pa menijo, da bi poznavanje njegovega izvora lahko pomagalo pri iznajdbi zdravila zanj.

Raziskovalci so analizirali arhivske krvne vzorce zgodnjih bolnikov z aidsom, ki so bili haitski priseljenci v ZDA, ter pregledala genetske zapise še 117 pacientov z vsega sveta. S pomočjo teh podatkov o ustvarili rodbinsko drevo virusa, ki po njihovem prepričanju jasno kaže, da se je razširil s Haitija in ga je najverjetneje prenesla ena oseba.

Michael Worobey z univerze Arizona v Tusconu, ki je eden od avtorjev študije, je povedal, da je virus HIV prvič prispel na Haiti sredi 60. let – najverjetneje iz Afrike, ki naj bi bila njegova »zibelka«, preden se je razširil v ZDA. Prof. Worobey in njegova skupina poskušajo zdaj izslediti izvor virusa, ki naj bi se na Haiti razširil iz Konga v Afriki, kjer so v 60. letih delali haitski delavci.

Poznavanje zgodovine tega in drugih sojev virusa bo znanstvenikom omogočilo, da bodo lahko napovedali, kako bo virus mutiral v prihodnje.