"Pričakujem samo še, da mi pripravijo metek, da bom lahko odstopil od življenjske drže aktivnega državljana," je na vprašanje, ali namerava odstopiti, dejal Lukšič. "To zahtevo razumem kot poseg politike v avtonomijo univerze," je poziv komentiral predsednik SD Borut Pahor.

Peticija zahteva odstop Igorja

Prvo podpisani pod peticijo Zahtevamo Lukšičev odstop Peter Peterka je dejal, da podpisniki peticije zlorabe Igorja Lukšiča najostreje obsojajo in zahtevajo, da odstopi z mesta predavatelja na FDV kot tudi s funkcije podpredsednika SD.

Peterka, sicer absolvent teološke fakultete v Mariboru, je dejal, da podpisniki vodstvo Univerze v Ljubljani pozivajo, da se "nemudoma opredeli do sramotnega ravnanja profesorja Lukšiča, predsednika SD Boruta Pahorja pa, da sproži postopke za zamenjavo svojega podpredsednika, če ne bo sam nemudoma odstopil". V slabih treh dneh so zbrali okoli 200 podpisov, k podpisu peticije, v obrambo svobode govora in drugih ustavnih pravic, pa vabijo tudi ostale državljane.

Študenti morajo poročati o morebitni politični dejavnosti duhovnikov

Pobudniki peticije so se za zbiranje podpisov odločili, ker je Lukšič pri predmetu Temelji politologije študente prvega letnika Fakultete za družbene vede zadolžil, da v času volitev spremljajo maše in pripravijo poročilo o morebitni politični dejavnosti duhovnikov med obredi. Študentje morajo nalogo, ki se je, kot je Lukšič pojasnil, nanašala na spremljanje obredov različnih verskih skupin in ne samo katoliške, dokončati do 31. oktobra.

Peterka: Če Lukšič ne bo odstopil, bomo obvestili evropske institucije

Lukšič po besedah Peterke "študente izrablja za vohunstvo". Omenil je, da je podobne prijeme v totalitarnem režimu izvajala politična policija Komunistične partije Slovenije. V primeru, da Lukšič ne bo odstopil oziroma ga pristojni ne bodo zamenjali z obeh funkcij, je Peterka napovedal, da bodo o zadevi Lukšič "prisiljeni seznaniti Svet Evrope, predsednike držav in vlad Evropske unije, organizacije za varstvo človekovih pravic in druge institucije Evropske unije".

Podpisniki niso želeli govoriti o svoji strankarski pripadnosti

Poleg Peterke sta se novinarske konference udeležila še drugo in tretje podpisana, profesor zgodovine Jurij Emeršič in študent gradbeništva Primož Rezar. Na vprašanje, ali so sami člani kakšne politične stranke oziroma podmladka katere od strank, niso želeli odgovoriti. Peterka je dejal, da sam pri tem dejanju ni politično motiviran in pojasnil, da se je odločil peticijo predstaviti v imenu nekaterih študentov, ki so se čutili izkoriščane v politične namene in se sami niso upali izpostavljati.