Drugostopenjsko sodišče je danes obravnavalo Zagorčevo pritožbo na julijsko odločitev prvostopenjskega sodišča o njegovi izročitvi Hrvaški. Po obravnavi je sodnik Leopold Veigl povedal, da je Zagorca treba izročiti, da bo "doma imel priložnost dokazati svojo nedolžnost".

Zagorčev avstrijski odvetnik Gunther Gahleithner je že napovedal, da bodo na avstrijskem vrhovnem sodišču vložili pritožbo zaradi kršitve človekovih pravic njegovega varovanca. Ta postopek lahko traja dva do tri mesece, ocenjuje hrvaški Jutarnji list na svoji spletni strani. Če bo tudi ta pritožba zavrnjena, bo sledila Zagorčeva izročitev Hrvaški.

Tiskovni predstavnik dunajskega sodišča je sicer danes dejal, da je načeloma možno, da avstrijska pravosodna ministrica Maria Berger prepreči izročitev ali pa da Zagorčevi odvetniki vložijo tožbo zaradi ničnosti postopka. Dodal pa je, da ne more oceniti, kakšne so možnosti takšnega razpleta.

Zagorac od upokojitve leta 2000 živi na Dunaju in na prostosti čaka na začetek sojenja. Na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je razpisalo hrvaško pravosodno ministrstvo, so Zagorca na Dunaju aretirali v začetku marca, nato pa so ga proti plačilu milijona evrov varščine izpustili. Zagorec je bil med letoma 1993 in 2000 pomočnik hrvaškega obrambnega ministra. Kot direktor podjetja Alan pa je kupoval orožje za Hrvaško tudi v času embarga Združenih narodov.

V Zagrebu se je medtem danes začela sodna preiskava proti 35-letni Sussanni di Mauro Bunjevac, ki jo sumijo poskusa oviranja preiskave proti Zagorcu. Di Mauro Bunjevčevo so sredi oktobra aretirali na Hrvaškem in je sedaj v priporu. Zagorčev zagrebški odvetnik Zvonimir Hodak jo je predstavil kot osebo, ki naj bi jo državno tožilstvo in predsednik Stipe Mesić najeli v preiskavi o tajnih bančnih računih v tujini in o omenjenih draguljih. Državno tožilstvo, Mesić ter odvetnik di Mauro Bunjevčeve so že zanikali te trditve, hrvaški mediji pa so poročali, da sta bila di Mauro Bunjevčeva in Zagorec prijatelja.