Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je potrošnike nedavno pozval, naj jim ne bo odveč kdaj pojesti tudi dan star kruh. "Podražitve hrane so namreč priložnost, da se zamislimo tudi čedalje bolj razvajeni potrošniki," je svetoval. To je bolj pogled tistih, ki živijo v raju in nimajo težav s cenami hrane, je bil kritičen Dušan Semolič, predsednik največjega sindikata ZSSS.

Odzivi

Predsedniki reprezentativnih sindikatov, ki smo jih prosili za komentar, so se ostro odzvali na izjavo predsednika vlade Janeza Janše med srečanjem vlade s koroškimi politiki in gospodarstveniki.

"Inflacija letos zagotovo ne bo drastična in tudi življenje se ne bo drastično podražilo," je takrat dejal Janša in dodal, da "če za zdaj to vpliva na letni ravni v nekih razmerah na nekaj škatlic cigaret, potem to ni tako drastično, in če iz vseh smetnjakov po mestih gledajo štruce kruha, tudi ne pomeni, da je zadeva zelo alarmantna." Pred dnevi je minister za gospodarstvo Andrej Vizjak v pogovoru za Dnevnik ljudem, ki so jih podražitve življenjskih potrebščin najbolj prizadele, "svetoval", naj jim "ne bo odveč kdaj pojesti tudi en dan star kruh". Dejal je še, da so podražitve hrane priložnost, da se zamislimo tudi čedalje bolj razvajeni potrošniki.

Hvala za nasvete

"Minister, hvala lepa za gospodinjske nasvete," je bil do nasveta ministra Vizjaka kritičen Boris Mazalin, predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije KS 90. "Izjave so podcenjujoče in neresne do strokovnjakov, ki izražajo zaskrbljenost zaradi naraščanja cen hrane," je dejal in dodal: "S podobnimi izjavami vlada le soli pamet potrošnikom, ne more nas namreč potolažiti." Podobno je menil Dušan Semolič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki je izjave premiera označil za prenagle. "To je bolj pogled tistih, ki že živijo v raju in nimajo problemov s cenami hrane. Ti bistveno bolj gledajo na cene dragih avtomobilov in koliko se bo podražil fitnes." Izpostavil je, da tisti s podpovprečnimi plačami in socialno ogroženi od velikih gospodarskih rezultatov nimajo veliko. "Politiki tako le želijo polepšati stvari, saj se zanje počutijo soodgovorne, vendarle pa s temi izjavami izgubljajo verodostojnost," je dejal.

Inflacija je problem

Z Janševo izjavo se ne strinja niti Dušan Rebolj, predsednik sindikata Pergam. "Podatek, da inflacija ni problem, ni točen. Tudi če eliminiramo vpliv cen hrane in goriva, je stalna inflacija razmeroma visoka, tu pa so že dolgo problem notranji dejavniki," je povedal in poudaril, da cene hrane naraščajo štiri- do petkrat hitreje kot v EU, medtem ko so plače bistveno nižje. Prav tako je bila do izjav Janše in Vizjaka kritična Lidija Jerkič, predsednica SKEI: "Očitno je vlada prezaposlena z drugimi stvarmi in nima časa pogledati v trgovine. Trditev, da se standard povečuje, ni resnična. Če pri ceni hrane ne sledimo Romuniji, bi s plačami lahko sledili Evropi."

Za komentar smo želeli prositi tudi Draga Lombarja, predsednik KNSS Neodvisnost, vendar je bil nedosegljiv.

tomaz.modic@dnevnik.si