Učinkovine zdravila Tamiflu, ki se izločijo iz telesa, preko kanalizacoje lahko zaidejo v naravno okolje, zaradi česar lahko virusi, med njimi tudi virus H5N1, ki povzroča ptičjo gripo, postanejo odporni nanje, kar bi bilo v primeru pandemije ptičje gripe lahko zelo problematično. Zato bo morali zdravniki Tamiflu predpisovati samo takrat, ko je to zares potrebno, so sporočili švedski znanstveniki, ki so študijo nas to temo objavili v ugledni reviji Public Library of Science.

Japonska:  Tamiflu vsakemu tretjemu bolniku

Proizvajalec zdravila Roche se z njihovimi ugotovitvami ne strinja najbolj in pravi, da je malo verjetno, da bi se virusi „navadili“ na Tamiflu, čeprav so Švedi v študiji dokazali, da so majhne količine oseltamivira kemično popolnoma nespremenjene „prišle skozi“ kanalizacijo in v naravno okolje. „Uporaba Tamifljue je sicer precej redka, razen v nekaterih državah, na primer na Japonskem, ker z njim zdravijo kar vsak tretji primer običjane gripe,“ so še zapisali švedski raziskovalci.

Pandemija je neizogibna

Zdravstveni strokovnjaki se sicer strinjajo, da je pandemija gripi podobnega obolenja samo še vprašanja časa. Najbolj verjetno je, da jo bo povzročil mutirani virus ptičje gripe. Najbolj nevarni je tip virusa H5N1, ki je že spodoben preiti na ljudi, vendar ob tesnem stiku z okuženimi živalmi in ki je v zadnjih letih zahteval nekaj sto življenj. V Hong Kongu je denimo leta 2003 zbolelo 329 ljudi, 209 jih je umrlo.

Vodilni svetovni virologi opozarjajo, da bi mutacija H5N1 v obliko, ki bi povzročila pandemijo pri ljudeh, virus spremenila do te mere, da bi postal zelo nalezljiv, vendar manj smrten. Vseeno bi verjetno umrlo od 20 do 200 milijonov ljudi.

Gripa sicer vsako leto zahteva okrog pol milijona žrtev. Večinoma ji podležejo stari in kronično bolni.