Po njegovih besedah je osnutek novele zakona o volitvah v državni zbor že pripravljen, vendar še ni usklajen v vladni koaliciji. Minister Virant je povedal, da je strokovna komisija, ki je preučevala možnost uvedbe spletnega glasovanja, že končala svoje delo.

Ovire za spletno glasovanje so politične narave

"Sedaj nas čaka politično usklajevanje," je poudaril in dodal, da "je potrebno iti v internetno glasovanje čim prej". Osnutek novele zakona o volitvah v državni zbor, ki bo normativno urejal glasovanje po svetovnem spletu, je že pripravljen, vendar še ni koalicijsko usklajen, je pojasnil minister.

Virant: Riziki internetnega glasovanja so obvladljivi

Virant je povedal, da bo na Fakulteti za družbene vede že 25. oktobra posvet o uvedbi spletnega glasovanja, nato pa naj bi sledil posvet s parlamentarnimi strankami. Na njem naj bi razblinili strahove strank pred zlorabami. "Riziki internetnega glasovanja so obvladljivi," je še zatrdil.

Minister je za zgled postavil Estonijo

Minister je pojasnil, da so si za zgled vzeli Estonijo, kjer so že izvedli spletno glasovanje na nacionalnih volitvah. Po njegovih besedah bi lahko slovenski državljani po spletu glasovali s katere koli točke na svetu. Glasovali bi lahko le volivci, ki imajo kvalificirano digitalno potrdilo. Po ministrovih podatkih ima takšno potrdilo že več kot 100.000 slovenskih državljanov. Virant predlaga, da bi se internetno glasovanje izvedlo kot predčasno glasovanje. V primeru nepravilnosti bi bilo možno ponovno glasovanje po spletu ali na volišču, je pojasnil in predlagal, da bi pri državni volilni komisiji oblikovali posebno komisijo za elektronsko glasovanje.