Mitja Gaspari: Ne podpiram povečevanja deleža financiranja zasebnih šol iz javnih sredstev, ko gre za tiste zasebne šole, ki ne opravljajo svoje dejavnosti na podlagi koncesije. Še zlasti to velja, če se istočasno krčijo javna sredstva za financiranje javnih šol. Tovrstno izenačevanje pogojev je nesmiselno, ker se lahko javni programi, ki jih določa država, ustrezno izvajajo v javnih šolah in zasebnih šolah s koncesijo. Vsebine, ki jih izvajajo zasebne šole in niso del javnega programa, naj te šole financirajo iz zasebnih virov, kot je običajno tudi v Evropi.

Lojze Peterle: Podpiram samo tako spremembo šolske zakonodaje, ki ima namen izboljšati kakovost šole, ki ponuja večje možnosti izbire in ne diferenciacije glede na socialni status staršev.

Danilo Türk: V obrazložitvi zakonskih sprememb in dosedanji razpravi ministrstvo ni dovolj argumentiralo potrebe po tako koreniti spremembi šolskega sistema. Sam sedanjemu sistemu, tudi glede financiranja šolstva, popolnoma zaupam in mislim, da mu predlagane spremembe ne bi koristile. Šolstvo je zelo občutljivo področje, kjer imajo spremembe brez poglobljenih analiz in simulacij ter ob nasprotovanju dobršnega dela stroke lahko dolgoročne posledice.