S pesmijo Hotel Modro nebo ste osvojili radijsko žirijo in postali letošnji zmagovalci festivala Melodije morja in sonca. Ste to zmago občutili enako intenzivno kot prvo?
"Na festivalu MMS smo se prvič predstavili že leta 1995 s skladbo Gremo na morje in tako prvič opozorili nase, na skupino, ki je v slovenski pop vnesla nov ritem. Že naslednje leto smo na istem festivalu, na večeru, imenovanem Nova scena, zmagali s pesmijo Ko bo padal dež in dobili nagradi za najboljšo skladbo ter obenem še za najboljši scenski nastop. Tudi leto kasneje smo obiskali festival in zapeli Mene luna nosi, leta 1998 pa zmagali z veliko uspešnico Cela ulica nori, ki nam je dokončno odprla vsa vrata. Povečalo se je število koncertov, nastopov, intervjujev, oboževalcev... Od takrat do danes se nismo več udeležili festivala MMS, saj se nam je zdelo, da je vnovičen nastop na takem festivalu dvorezen meč. Zdi se nam namreč, da če si enkrat zmagovalec, drugič pa ne upravičiš svojega uspeha, si lahko narediš več škode kot koristi. Pa smo vseeno tvegali z željo, da se bomo vsaj dobro zabavali. In zmaga je prišla kot nekakšna pika na i. Rajali smo do jutra in še naprej..." Zmagovalna skladba je popolnoma v vašem značilnem slogu. Ste nekakšni znanilci vsega pozitivnega, s svojimi skladbami širite svetlo energijo... Je to tudi smisel vašega ustvarjanja?
"Tako z besedili kot z glasbo poskušamo ustvariti pozitiven odnos do vseh stvari, ki nas obkrožajo, in upam, da nam tudi uspeva. Po odzivu poslušalcev in po njihovem številu na nastopih sodimo, da je tako, in se veselimo dobre zabave v prihodnje."

Komisije so pač take...

Zanimivo je, da je komisija vašo skladbo na seznam tekmovalcev uvrstila šele naknadno. Komentar?
"Prvič smo to slišali na tiskovni konferenci in bili povsem presenečeni. Komentar? Še bolj fino se nam je zdelo, da je prav pesem, ki je bila uvrščena naknadno, postala zmagovalka. Zdaj se še bolj sprašujemo in dvomimo o strokovnosti `strokovnih` komisij. Po vsem tem se še bolj zabavamo, predvsem pa se veselimo dejstva, da so nam glasove dale radijske žirije. Igramo za občinstvo in pomembno je, ali nas to sprejeme." Zdi se, da tudi na drugih področjih umetnosti razne komisije "prezrejo" odlične filme, vrhunske igralce, talentirane humoriste, pevce, plesalce, režiserje, scenariste, ki potem v tujini pobirajo največje evropske in prestižne svetovne nagrade.
"Tako je. Občinstvo je edini pravi detektor dobrih stvari, ki na koncu pokaže, kaj si želi. Tudi na lanskoletni Emi nam je občinstvo za pesem Lunapark dodelilo tretje mesto, komisija pa niti ene same točke. Omenjena skladba pa je nedvomno ena naših večjih uspešnic."

Navdih je vsepovsod

Kaj menite, s čim skupina Kingston prepriča občinstvo? So to besedila, glasba, vaša zunanjost?
"Pesmi so po našem mnenju sestavljene iz treh enakovrednih sklopov: glasbe, besedila in aranžmaja. Že od samega začetka delamo vse sami. Besedila večinoma pišem sam (Dare Kaurič, op.p.), glasbo delava skupaj z Zvonetom Tomcem, aranžma pa ustvarja Zvone Tomac. No, v zadnjem času je tudi Reno napisal nekaj super `komadov`. Mogoče je recept prav naše skupno delo." Dare, od kod navdih za besedila?
"Navdih prihaja iz resničnega življenja, iz naših sanj, odlomkov iz filmov, dogodka na ulici ipd." Navdih za Hotel Modro nebo pa je prišel iz...
"Mimogrede sem slišal skupino mladih ljudi, ki se je na vso moč hvalila, kje vse bodo letos preživeli počitnice. V hotel ta in ta, Azurna obala in bla, bla. Čutil sem, da jim te počitnice pomenijo le to, da se bodo pohvalili, kje vse so bili... Dejstvo pa je, da je za dobre počitnice bistvena dobra družba. Poudariti sem želel, da si vsak lahko postavi svoj hotel, kjer koli si želi. V svoji glavi, v svojih mislih... Kitara, družba, kozarček vina in..." ...modro nebo.
"Nebo nad teboj. In to je to." Kje pa boste vi letos vedrili?
"Vsako leto gremo od prvega do petnajstega avgusta na morje s svojimi družinami. Radi gremo v odmaknjene kraje, kjer v resnici lahko izklopimo. Največji popotnik med nami pa je prav gotovo Klemen, ki se vsako leto avanturistično poda v zanimive svetovne kraje in se za mesec dni ali več pomeša z avtohtonim prebivalstvom ter živi tako, kot živijo oni."

Najboljši fantje so že poročeni

Ste prijatelji. Vsi ste iz Idrije. Kako v Idriji in kako domači gledajo na vaš uspeh?
"V Idriji nas spremljajo od vsega začetka in z navdušenjem spremljajo naš razvoj in uspeh. Žene pa niso ravno najbolj navdušene, predvsem zaradi naše odsotnosti, a nas vseeno podpirajo." Imate ogromno oboževalk. Se vam zdi resnična trditev, da so najboljši fantje že poročeni?
"Če pogledaš nas, potem to prav gotovo velja." Dare, vem, da ste bili v mladosti v punk vodah. Je še kaj tega ritma in miselnosti v vas?
"Opa! Tudi to veste? Zdi se mi, da bi bilo smešno, če bi po dvajsetih letih poslušal enako glasbo, kot sem jo takrat. Miselnost pa obstaja. Če si bil enkrat punker, ostane za večno nekaj tega v tebi. Poseben pogled na svet, življenje, filozofija... Nekaj teh iskric je tudi v naši zdajšnji glasbi." Načrti?
"Čim prej bi radi naredili ploščo, na kateri bo tudi ta zmagovalna pesem MMS. Posneli bi radi videospot, čeprav se sprašujemo, kje bi ga lahko sploh vrteli. V vsakem primeru pa bomo ustvarjali v enakem stilu in z enakim ritmom tudi v prihodnje." Še en nasvet za vse bralce Hopla. Kam letos na morje?
"V hotel Modro nebo."