Ena utica že stoji, in sicer na osrednji tržnici. Glede na tamkajšnje cene bodo merice kostanja letos zelo cenjene. Velika namreč stane 2,5 evra, mala pa 1,7 evra, medtem ko smo lani za veliko merico pečenega kostanja odšteli 2 evra.Vse kaže, da bo med najemniki največ boja za hišico na Prešernovem trgu, saj je ta lokacija najdonosnejša. To spominja na spomladansko bitko za gostinski vrt na Prešernovem trgu, saj je tudi razpis podoben tistemu za gostinski vrt. MOL namreč kot edino merilo za izbor določa višino enkratnega nadomestila, ki za Prešernov trg znaša 5000 evrov.

Lokacije je MOL letos razdelila v štiri skupine. Prva in najdražja je Prešernov trg, za preostale tri skupine pa nadomestila za uporabo javne površine znašajo 200, 1000 in 2000 evrov, odvisno od priljubljenosti lokacije.

Utice na lokacijah, ki so v prvih dveh skupinah, bo najemnikom zagotovila MOL, preostali pa jih bodo morali postaviti sami. Njihova velikost mora biti 2 krat 2 metra, biti morajo lesene in sveže prepleskane s temno zeleno barvo, streha mora biti pokrita s strešno lepenko ali pločevino in imeti 15 centimetrov širok napušč ob straneh, spredaj pa najmanj 60 centimetrov. Hiške bodo imeli najemniki lahko postavljene do 10. februarja prihodnje leto.

Čeprav se razpis še ni zaključil, pa utica za peko kostanja na glavni ljubljanski tržnici že stoji. Njen lastnik Ljubomir Bogdanović je povedal, da mu je dovoljenje izdalo javno podjetje Ljubljanske tržnice in da ni vezan na razpis MOL, kar je potrdil tudi tamkajšnji vodja komercialne službe Matija Gračar. Povedal je še, da prostor za peko kostanja oddajajo le na osrednji tržnici, in sicer od oktobra do konca novembra. Višina najemnine prostora je odvisna od velikosti utice, najemnikom pa prostor za peko kostanja zagotovijo tudi v prvih dneh novembra.

Zakaj Ljubljanske tržnice oddajajo prostor za postavitev utic za peko kostanja glede na to, da spadajo v Javni holding Ljubljana, ki je v lasti MOL, včeraj nismo izvedeli. Ravno tako včeraj do zaključka redakcije na dejanja Tržnic nismo dobili odziva MOL.