Spodbudna novica za privržence premierove demokratske stranke je tudi, da je ta stranka v zadnjem mesecu dni pridobila okoli 30 odstotkov glasov volilcev. Slaba novica: razdalja med njo in konkurenčno SD kljub temu znaša skoraj 10 odstotnih točk v korist socialdemokratov.

Odmevni dogodki

Tokratna javnomnenjska anketa Vox populi, ki jo naročata časnik Dnevnik in televizijski program Pop TV, se je izvajala v obdobju, ki ga zaznamujejo odmevni dogodki. Premier Janez Janša se je odločil za zamenjavo treh ministrov in direktorja Sove.

Predsedniška volilna kampanja se je v septembru prevesila v zaključno fazo, prav med anketiranjem pa je državo prizadelo hudo neurje. Domnevamo lahko, da vsak od teh dogodkov pomembno določa aktualen odnos javnosti do delovanja političnih inštitucij in strank.

Zamenjave ministrov

V zvezi z zamenjavo ministrov lahko glede na anketne rezultate sklepamo, da je premier sledil javnemu mnenju, ko je sprejel odstope ministra za zdravje Andreja Bručana in ministra za visoko šolstvo in znanost Jureta Zupana. S tema zamenjavama namreč soglaša tudi javnomnenjska večina, zato pa ta ne podpira zamenjave ministra za promet Janeza Božiča. Po drugi strani pa anketni rezultati premiera opozarjajo, da je imel pri izbiri njihovih naslednikov nesrečno roko, saj pretežni del javnega mnenja smatra, da nobeden od njih ni ustrezna zamenjava za odstopljene ministre. Še največ podpore ima v javnem mnenju sicer še uradno neimenovana nova ministrica za visoko šolstvo in šport Mojca Kucler Dolinar. Njenih 31,6 odstotka pritrdilnih glasov lahko pripišemo dejstvu, da gre za znano poslanko NSi, medtem ko ministrice za zdravje Zofije Mazej Kukovič (17,2 odstotka) in ministra za promet Radovana Žerjava (23,4 odstotka) ljudje očitno sploh ne poznajo oziroma jih s svojima javnima predstavitvama nista prepričala.

Bi bilo treba zamenjati še koga?

Ali bi bilo po vašem mnenju smotrno zamenjati še katerega ministra, smo spraševali anketirance. Pritrdilno nam je na to vprašanje odgovorilo 27,7 odstotka respondentov, nikalno 41,2 odstotka, 31,1 odstotka se jih ni znalo odločiti. Predsedniku vlade je s tem poslan signal v zvezi z njegovo prihodnjo kadrovsko politiko v vladi. Pri ocenjevanju dela svojih ministrov pa bo moral upoštevati tudi, da sta minister za šolstvo Milan Zver in minister za javno upravo Gregor Virant že dalj časa in tudi v septembru po prepričanju javnosti najboljša ministra njegove vlade ter da je finančni minister Andrej Bajuk (poleg že zamenjanih ministrov Bručana in Zupana) v vrhu lestvice ministrov, ki po prepričanju javnosti najslabše opravljajo svoje delo. Tudi premier Janša v javnem mnenju kotira slabše kot pred štirimi meseci, ko smo nazadnje spraševali, kateri od dosedanjih slovenskih premierov je najbolje opravljal svojo službo. Toda javno mnenje je bilo tokrat bolj kritično do domala vseh dosedanjih predsednikov vlad, zato je spomin javnosti na Peterleta, Drnovška in Ropa manj prijazen, kot je bil v začetku poletja.

Povprečna ocena dela parlamenta septembra znaša 3 oziroma 2,83: gre za najnižjo izmerjeno vrednost v tem sklicu parlamenta. Volitve so torej blizu, pa čeprav gre le za volitve za predsednika republike.