Že od nekdaj se je verjelo, da je orhideja zelo stara rastlina, da pa se je pojavila v dobi, ko so na našem planetu kraljevali dinozavri, je veliko presenečanje tudi za same znanstvenike. Do zaključka o starosti rastlinskega supermodela so prišli, potem ko so v Dominikanski republiki našli fosil peloda orhideje na krilih dvajset milijonov let stare čebele, ki je bila shranjena v jantarju. Na osnovi fosila so znanstveniki izračunali, da so orhideje krasile svet že pred več kot 85 milijoni let.

Raznovrstnost po grško

Orhidejo je tristo let pred našim štetjem v svojem delu Zgodovina rastlin prvi opisal grški učenjak Teofrast, ki ga smatrajo za očeta botanike. Grki so bili tudi tisti, ki so cvetlici nadeli ime: orkhis v grškem jeziku pomeni moda, ki je asociacija na karakteristiko gomolja rastline. Čeprav so videti kot nežne in krhke, so orhideje zelo trpežne, zato poseljujejo skoraj vse dele sveta, razen polarnega, izogibajo pa se tudi puščavskih področij. Najbolj razkošne orhideje rastejo v planinskih predelih tropskega sveta, kjer je velika vlaga. Orhidejo večinoma oprašujejo insekti, nekaj malega pa tudi netopirji in ptice.

Orhideje so ena največjih in najraznovrstnejših svetlic, saj botaniki poznajo okoli tisoč rodov z več kot 25 tisoč vrstami. Vsako leto odkrijejo še okoli tristo novih vrst, saj naj bi bilo po mnenju znanstvenikov neodkritih še okoli pet tisoč vrst orhideje. Ne smemo pa pozabiti na strastne ljubitelje orhidej, ki so vzgojili deset tisoč razkošnih hibridov.

Velik biznis

Gojenje in trgovina z orhidejami je že od nekdaj dobičkonosen posel. Tako se ocenjuje, da se letno na tržišču orhidej obrne okoli štiri milijarde evrov. Največji izvoznik cvetlic je Tajvan, sledijo mu Tajska in Nizozemska. Mnogim je orhideja priljubljena sobna rastlina, drugi jo smatrajo kot vir zdravilnih snovi in afrodiziaka, v Turčiji pa iz rastlinskega supermodela delajo celo sladoled.