Polfinalna osmoljenca letošnjega zaključnega turnirja stare celine sta imela v današnjem dvoboju velik tekmovalen motiv, zmagovita litovska reprezentanca pa si je s tretjim mestom zagotovila neposredno uvrstitev na olimpijske igre prihodnje leto v kitajskem Pekingu, medtem ko poraženo grško izbrano vrsto čaka naporen in nepredvidljiv kvalifikacijski turnir. Litva je trem zlatim odličjem iz leta 1937, 1939 in 2003 ter srebrnem iz leta 1995 na letošnjem evropskem prvenstvu prvič v svoji zgodovini v zbirko dodala še kolajno bronastega leska.

Litovci so odlično začeli in si hitro priigrali osem točk prednosti (14:6), a so jih evropski prvaki iz Beograda leta 2005 na krilih Zisisa ujeli in zagospodarili na madridskem parketu. Končnica prvega polčasa je vendarle pripadla izbrancem litovskega selektorja Ramunasa Butautasa, ki so zaostanek treh točk (26:29) z delnim izidom 13:1 spremenili v vodstvo z 39:30, polčas pa zaključili s sedmimi točkami prednosti (41:34).

V drugem polčasu so se izbranci grškega startega in nekdanjega odličnega košarkarja Panagiotisa Gianakisa na vse načine poskušali spremeniti potek dvoboja, nekajkrat so se Litovcem približali na štiri točke zaostanka, a bližje nikakor niso mogli. Igralci z Baltika so se jim vselej spretno ter pametno izmikali in držali varno prednost, ki jo niso izpustili vse do konca tekme.