Za vsakega športnika sta dve vrhunski aktivnosti v razmaku sedemnajstih ur hud telesni napor, saj človeško telo potrebuje vsaj 24 ur za regeneracijo moči. Če pa temu dodamo še psihično izčrpanost, ki so jo slovenski košarkarji doživeli po tragičnem porazu z Grčijo v četrtfinalu, je bilo že pred tekmo z Nemčijo jasno, da Slovenija tokrat ne bo tista reprezentanca, ki je navduševala v prvem in drugem delu prvenstva ter med drugimi Nemčijo odpravila s tridesetimi točkami razlike (77:47). Motivacije slovenskim košarkarjem zagotovo ni manjkalo, toda tudi Nemci, ki so zadnjo tekmo odigrali pred 48 urami, so si želeli boja za peto mesto.

Zato smo bili priče izenačenem prvem polčasu, v katerem je Nemčija po zaslugi širšega kroga razigranih igralcev, predvsem pa dobre partije Dirka Nowitzkega (13), večkrat vodila kot Slovenija. Izid je bil izenačen le dvakrat, sedemkrat sta se ekipi izmenjali v vodstvu, najvišjo prednost pa so imeli Nemci – šest točk v prvi četrtini. Igra Slovenije je slonela na iznajdljivosti posameznikov (Smodiš 10 točk v prvem polčasu, Lakovič, Nesterović in Jagodnik po pet) ter meti z razdalje (trojke 12-5). Devet izgubljenih žog Slovenije proti petim Nemčije pa je bila razlika ob polčasu (32:31).

Počakati je bilo treba vse do sredine tretje četrtine, da je Sloveniji stekel napad, posledično zaradi bolj zagrizene igre v obrambi. Tri preprečene napade Nemčije je Jaka Lakovič pretvoril v sedem zaporednih točk, ko je dva prosta meta dodal še Domen Lorbek, pa je razlika poskočila na deset točk (54:44). Igrala se je 29. minuta.

Pot do zmage je bila tlakovana, vendar Slovenija je spet izgubila kompas in v zadnjih minutah ostala brez goriva. Potrebovala je tri minute in pol, da je dosegla prvi koš v zadnji četrtini. Nemčija se je do tedaj približala na 54:51, a le za trenutek, saj je kapetan Nesterovič zadel dva koša, enega je dodal še Smodiš, in razlika je bila znova osem točk (60:51). Žal pa tudi to ni bilo dovolj za zmago. »Sindrom zadnjih minut« je tako kot proti Grčiji privrel na dan, podobno kot manj kot 24 ur prej začinjen s »sodniško kuhinjo«. Dirk Nowitzki je manj kot dve minuti pred zaključkom izenačil na 62:62, v naslednjem napadu so sodniki dosodili prvo osebno napako Nemčiji v zadnji četrtini, Steffen Hamann pa je 49 sekund pred koncem povedel Nemčijo v vodstvo s 64:63. Do konca tekme je ostalo še dovolj časa, toda Jaka Lakovič in Goran Jagodnik sta bila premalo zbrana. Nowitzki je tako enajst sekund pred zaključkom potrdil zmago Nemčije.