To med različnimi islamskimi državami in sektami sproža prerekanja o natančnem datumu. Libija se medtem ne ravna po videnju lune, ampak centru za astronomske študije, ki je na podlagi astronomskih izračunov začetek ramadana določil za danes.

Po večini držav Bližnjega vzhoda, med njimi Egiptu, Savdski Arabiji, Jordaniji, Kuvajtu, Libanonu, Katarju in Združenih arabskih emiratih, se bo ramadan začel v četrtek. Ramadan bodo v četrtek začeli praznovati tudi muslimani v Sloveniji, so danes sporočili z Islamske skupnosti v Sloveniji.

Za verne muslimane je post med ramadanom eden od petih temeljev islamske vere. Ostali štirje so izpovedovanje vere, pet molitev na dan, davek revnim in romanje v Meko. Med ramadanom se muslimani za mesec dni čez dan odpovejo hrani, pitju, kajenju in spolnemu občevanju. Ko se post konča, tri dni slavijo njegov konec, bajram, ki bo letos 12. oktobra.

Zaradi zmede glede točnega začetka ramadana so se mnogi ljudje v glavnem mestu Afganistana, Kabulu, davi zbudili že ob 3. uri, da bi še pred zoro zaužili prvi obrok. Ko se je zdanilo, pa so jim sporočili, da se bo sveti postni mesec začel šele v četrtek.