Osem parcel v skupni izmeri 4752 kvadratnih metrov v Rožni dolini je kot edini dražitelj kupilo podjetje Gareta, ki že ima parcele v neposredni bližini. Na približno 15.000 kvadratnih metrih nameravajo zgraditi 80 nadstandardnih oskrbovanih stanovanj. Direktorica podjetja Ljudmila Tanasovski je dejala, da je bila cena - 3,564.000 evrov oziroma 750 evrov za kvadratni meter brez DDV - zelo visoka, zato jih ni presenetilo, da se za nakup ni zanimal nihče drug.

Brez konkurenta pri nakupu je bilo tudi podjetje Givo real, ki je za 1,4 milijona evrov brez DDV kupilo travnik v Mostah, velik 1852 kvadratov. Direktor Jože Vidrih je dejal, da ga potrebujejo za ureditev zaključene celote, saj je travnik v neposredni bližini dvorca Selo, kjer imajo poslovne prostore.

Najdražje je občina prodala sadovnjak, velik 531 kvadratnih metrov v trikotniku med Celovško in Drenikovo cesto. Z izhodiščne cene 500.000 evrov sta dva dražitelja ceno zvišala za 60.000 evrov, tako da je na koncu Gradis plačal kar slabih 1055 evra za kvadratni meter nezazidanega stavbnega zemljišča. Kaj in kdaj se bo gradilo, bo jasno v mesecu dni, je dejal direktor Gradisa Uroš Ogrin, najverjetneje pa bo šlo za poslovno-stanovanjsko gradnjo.

Očitno previsoko ceno pa je mestna občina postavila pri barjanskem travniku na Viču. Parcela je namreč namenjena neposrednemu sosedu, podjetju Scania, a tam pravijo, da si je po tej ceni ne morejo privoščiti. "Že tri leta se dogovarjamo za nakup te parcele z mestno občino in zelo neprijetno smo bili presenečeni, ko smo videli, da so jo dali na javno dražbo po tako visoki ceni," je ob objavi dražbe dejal Boris Krist iz Scanie.

Ljubljanski župan Zoran Janković je bil z dražbo zadovoljen. "Ni slab izkupiček za četrtkovo dopoldne," je bil nasmejan. Glede komentarjev kupcev, da so cene zelo visoke, pa je dejal, da s tako ceno izločijo tiste dražitelje, ki v svojih ponudbah niso resni. Zadovoljen je bil tudi z namerami Garete, saj so oskrbovana stanovanja za mesto pomemben projekt.

V skladu s programom prodaje občinskega premoženja je MOL za letos načrtoval prodajo stavbnih zemljišč v vrednosti 13,221.957 evrov, v rebalansu proračuna pa se obeta dopolnitev programa prodaje s še okoli 20 parcelami, ki so ocenjene na 3,240.375 evrov. A glede na to, da so bile na včerajšnji dražbi nekatere cene še enkrat višje kot v programu prodaje, je pričakovati, da bo občina iztržila še bistveno več.