Nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Iztok Podbregar v izjavi za komisijo DZ za nadzor obveščevalnih služb ni ne potrdil in ne zanikal informacije, da je Sova leta 2004 ujela prisluhe, ki so se nanašali predvsem na incidente v Piranskem zalivu, za katere naj bi se dogovarjala premier Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader, je po seji komisije povedal njen predsednik Pavel Gantar. Komisija se je sicer že opravila na Sovo, kjer bo poskušala preveriti resničnost te informacije.

"Komisiji tako ostaja le to, da gre na Sovo in da na podlagi dokumentov poskušamo ugotoviti, kaj je res in kaj ni res," je še povedal Gantar.

Podbregar je po njegovih besedah dal le izjavo, v kateri je zagotovil, da je Sova v času njegovega vodenja delovala zakonito, v skladu z ustavo, zakonskimi predpisi in pravilniki. V okviru teh dejavnosto pa je opravljal tudi potrebne obveščevalne in informativne dejavnosti v zvezi s Piranskim zalivom. "Povedal je tudi, da več ne more povedati, saj so proti njemu vložene kazenske ovadbe kot sredstvo pritiska in to ga je odvrnilo, da bi bila na komisiji kaj bolj zgovoren," je še pojasnil Gantar.

"Obveščevalna dejavnost je bila dokumentirana, zato bi ti dokumenti, če so obstajali, morala obstajati v arhivih Sove," je še dodal Gantar.

Nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Iztok Podbregar je pred začetkom današnje seje komisije DZ za nadzor obveščevalnih služb poudaril, da je agencija v času njegovega vodenja delovala v skladu z zakonodajo.

Poskus diskreditacije

V času mojega vodenja Sove so o vseh aktivnostih agencije obstajali natančni zapisi in dokumenti, je še dodal. Za delovanje Sove v zadnjem letu pa so njegovih besedah odgovoren dosedanji direktor Sove Matjaž Šinkovec in njegovi sodelavci. Ob tem je ocenil, da ga nekateri politiki in tudi člani parlamentarne komisije v zadnjih mesecih poskušajo diskreditirati. Po njegovem prepričanju nekateri politiko tudi na "ležeren in ne državotvoren" kažejo svoj odnos do dela obveščevalno-varnostne agencije.

Podbregar je ponovno poudaril, da se bo seje udeležil prostovoljno. Zato pri tem tako ne gre za "zaslišanje" kot želijo nekateri prikazati v javnosti. Kot je znano, so se na povabilo komisije dolžni odzvati le javni uslužbenci. Za prisotnost pravnega zastopnika Aleksandra Čeferina pa se Podbregar ni odločil zato, ker bi se počutil krivega, da agencija v času njegovega vodenja ni delovala zakonito, temveč ker dosedanji postopki vlade in nekaterih članov komisije "kar kličejo po pravni pomoči in zaščiti".

Kot je znano, komisijo sicer zanima informacija, ki jo je poslanec SD in nekdanji premier Anton Rop podal konec junija, ko je zatrdil, da naj bi Sova pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 v okviru mednarodnega spremljanja zvez ujela prisluhe, ki so se nanašali predvsem na incidente v Piranskem zalivu, za katere naj bi se dogovarjala Janša in Sanader.

Podbregar prejel obtožnico

Janša je odločno zanikal, da bi se dogovarjal o incidentih, na Sovi pa so zatrdili, da pri njih o tem ne obstajajo dokumenti. Na drugi strani Rop ni predstavil nobenega dokumenta, ki bi govoril v prid njegovim navedbam.

Sicer pa je Podbregar prejel obtožnico, ki ga bremeni dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja. Podbregarju naj bi očitali, da je nenamensko porabljal denar iz t.i. črnega fonda. Podbregarjev odvetnik Aleksander Čeferin je v izjavi za POP TV dejal, da naj bi šlo le za politični pritisk na Podbregarja pred torkovim pričanjem pred komisijo DZ za nadzor obveščevalnih služb.

Po poročanju televizije naj bi se obtožnica nanašala na nakup letalske vozovnice za alternativnega zdravilca za predsednika Janeza Drnovška, Podbregar naj bi kot takratni direktor Sove nakup odobril. Prav tako pa naj bi iz črnega fonda uslužbencu Sove ob upokojitvi kupili dragoceno uro.