Premier Janša o razlogih za zamenjavo Šinkovca

Šinkovec naj bi po naših informacijah poslej opravljal mesto državnega sekretarja v vladi za zadeve EU. Nadomestil ga bo Andrej Rupnik, ki je doslej na generalni policijski upravi opravljal funkcijo vodje sektorja za mednarodne odnose v službi generalnega direktorja policije. Po rangu je bil višji policijski svetnik, so povedali na generalni policijski upravi.

Zamenjani ministri

Janša je, kot je sporočil na novinarski konferenci, zamenjal tudi ministra za zdravje Andreja Bručana, za promet Janeza Božiča in za visoko šolstvo Jureta Zupana. Janša je povedal še, da je odstopne izjave sprejel in jih poslal predsedniku državnega zbora Francetu Cukjatiju. Premier pravi, "da se je z ministri pogovoril, da so pokazali visoko stopnjo osebne in politične korektnosti in tako omogočili rekonstrukcijo vlade".

Kdo jih bo nasledil, v tem trenutku še ni uradno znano, po nekaterih podatkih pa naj bi Zupana nasledila evropska poslanka Romana Jordan Cizelj, Bručana nekdanji kandidat za mariborskega župana Gregor Pivec, Božiča pa Peter Verlič.

Je Janša zahteval odstopne izjave ministrov?

Nove razdelitve položajev med strankami

Neuradno smo ob tem izvedeli, da so možne tudi menjave resorjev med koalicijskimi partnerji. Ministrstvo za zdravje zdaj vodi SDS, ministrstvo za visoko šolstvo NSi, za promet pa SLS. Za jutri je zaradi tega že napovedan sestanek Partnerstva za razvoj.