Dogovor o načinu arbitraže

"Komisija ob tem obe državi poziva, naj se dogovorita o načinu arbitraže ter si prizadevata tudi za dokončno rešitev drugih odprtih dvostranskih vprašanj," je sporočil tiskovni predstavnik komisije Michael Mann.

Glede hrvaških načrtov o uveljavitvi zaščitne ekološko-ribolovne cone tudi za Slovenijo in Italijo do januarja 2008, ki ni dvostransko, temveč evropsko vprašanje, pa v Bruslju ponavljajo, da lahko "enostranska uveljavitev te cone negativno vpliva na pristopna pogajanja".

Tehnična pogajanja Italije, Slovenije in Hrvaške ter komisije o tem vprašanju, ki niso prinesla rezultatov, se bodo nadaljevala na višji, politični ravni, vendar datum za takšno srečanje še ni bil določen, je sporočil Mann. Po neuradnih podatkih naj bi bil sestanek vseh treh vpletenih držav konec septembra, pišejo hrvaški mediji.

Težave z urnikom

V Bruslju so julija sporočili, da so ta sestanek načrtovali že pred počitnicami, vendar njegova izvedba ni bila mogoča zaradi "težav z urnikom" na hrvaški strani. Tako naj bi ga sedaj poskušali pripraviti po koncu dopustov. Zagreb naj bi po navedbah virov še vedno vztrajal pri enostranski uveljavitvi ekološko-ribolovne cone.

Medtem ko so hrvaške parlamentarne stranke podprle nedeljski načelni dogovor o arbitru v reševanju vprašanja meje, pa premier Janez Janša ni dobil podpore vseh strank za posredovanje Meddržavnega sodišča v Haagu glede vprašanja meje. Pomisleke so izrazile opozicijska LDS in SNS ter vladna SLS.

Meddržavno sodišče v Haagu naj bi sicer posredovalo samo v primeru vprašanja meje, medtem ko naj bi vprašanje dolga zagrebške podružnice Ljubljanske banke hrvaškim varčevalcem in Nuklearne elektrarne Krško državi še naprej skušali reševati dvostransko.