Kolegom iz BiH Svenu Alkalaju, Makedonije Antoniu Milošoskemu in Cipra Erato Kozaku-Markulis ter posebnemu predstavniku EU za Južni Kavkaz Petru Semnebyju je predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja EU v prvi polovici prihodnjega leta, s kolegi pa se je pogovarjal tudi o dvostranskem sodelovanju, so sporočili z MZZ.

V pogovoru z zunanjim ministrom BiH Alkalajem je Rupel dejal, da si bo Slovenija kot predsedujoča EU prizadevala za evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo BiH izvedla potrebne reforme, ki bodo omogočile hitrejše vključevanje BiH v evroatlantske integracije. Alkalaj se je zahvalil za pomoč, ki jo Slovenija nudi BiH preko Centra za evropsko prihodnost. BiH tudi visoko ceni, da bo evropska prihodnost držav Zahodnega Balkana visoko na dnevnem redu slovenskega predsedovanja EU, je dejal.

Rupel je izpostavil tudi odlične odnose med državama, kar je potrdil tudi obisk premiera Janeza Janše v BiH februarja letos in ob tem podpis sporazuma o socialnem zavarovanju. Alkalaju je še čestital ob izbiri Sarajeva za sedež Sveta za regionalno sodelovanje, ki bo uradno prevzel dosedanje okrilje regionalnih pobud Pakta stabilnosti, in za izvolitev BiH v Svet ZN za človekove pravice.

Tudi v pogovoru z zunanjim ministrom Makedonije Milošoskim sta sogovornika odnose, tudi gospodarske, ki se iz leta v leto krepijo, ocenila kot odlične. Rupel je izrazil pričakovanje, da bo jesensko poročilo Evropske komisije ugodno za Makedonijo.

Z zunanjo ministrico Cipra Kozaku-Markulis sta se zavzela za nadaljnjo krepitev sodelovanja na vseh področjih skupnega interesa. Rupel je pri krepitvi gospodarskega sodelovanja izpostavil pomembnost Luke Koper. Ministra sta se strinjala, da bo k razvoju odnosov med državama pomembno prispevalo tudi pred kratkim odprto veleposlaništvo Cipra v Ljubljani.

Rupel je sogovornici predstavil tudi prioritete slovenskega predsedovanja EU, kot so širitev unije, podnebne spremembe, energetika in medkulturni dialog. Spregovorila sta tudi o položaju na Zahodnem Balkanu in o reševanju vprašanja prihodnjega statusa Kosova; ob tem sta se strinjala, da je enotnost EU ključnega pomena pri vzdrževanju stabilnosti in miru v tej regiji. Pogovor je tekel tudi o ciprskem vprašanju.

S posebnim predstavnikom EU za Južni Kavkaz Semnebyjem sta govorila o aktualnih razmerah in reševanju odprtih vprašanj v regiji ter se zavzela za okrepljeno sodelovanje v času slovenskega predsedovanja EU, so še zapisali v sporočilu za javnost MZZ.