Običajna čustvena stanja niso bolezen

Prag za klinično depresijo je po njegovih besedah prenizek in zato se povsem običajna čustvena stanja označujejo kot bolezen. V časniku British Medical Journal je zapisal, da je marketing tisti, ki vodi do diagnoze »depresija«, omenjena težnja pa zadnjih 25 let narašča.

Temu mnenju nasprotuje Parkerjev kolega Ian Hickie, ki je v publikaciji navedel, da je povečano število diagnosticiranih depresij in zdravljenje bolezni privedlo do zmanjšanja samomorov in stigme okoli duševne bolezni. Poudaril je, da bi, če bi zdravili samo najhujše primere depresije, veliko ljudi umrlo po nepotrebnem. Po trenutnih podatkih se za enega od petih odraslih ocenjuje, da trpi za depresijo, eden od desetih z visoko stopnjo depresije pa bi si utegnil zato vzeti življenje.

Porast depresije

Parker je zadnjih 15 let proučeval 242 učiteljev in ugotovil, da več kot tri četrtine ustrezajo sedanjim merilom za diagnozo depresije. Napisal je, da so imeli skoraj vsi na eni točki svojega življenja simptome, kot so »občutek žalosti, otožnosti ali potrtosti«, vendar to ni isto kot klinična depresija, ki zahteva zdravljenje.

O tem, da se je »uradna« depresija razmnožila, priča tudi podatek, da se je letos število receptov za antidepresive v Angliji povzpelo na 31 milijonov, kar je glede na statistiko zadnjih dveh let šestodstotni porast.