Načeloma se lahko tega športa loti vsak kandidat, še zlasti ker je večina politikov hitro opazila tržno nišo tako imenovane neodvisnosti. Medtem ko so kandidati brez podpore strank - načeloma še sploh niso kandidati, ampak le kvalifikanti za kandidaturo - prisiljeni svojo tekmo začeti z zbiranjem podpisov in so de facto (od strank) neodvisni kandidati, pa si strankarsko izjemno profilirani kandidati ta šport privoščijo bolj kot zabavo in možnost poceni samopromocije. Zakon je namreč jasen: samostojen predsedniški kandidat mora zbrati 5000 glasov volilcev, kandidat s podporo politične stranke pa potrebuje vsaj 3000 podpisov volilcev oziroma podpise najmanj treh poslancev. Vsak poslanec namreč nosi na svojih plečih kakšnih 10.000 volilcev, ki so ga podprli na zadnjih volitvah.

Načeloma bi lahko bilo zbiranje podpisov podpore za letošnje predsedniške volitve relativno lažje kot minula leta. Kot je pred dnevi povedal tajnik državne volilne komisije Marko Golobič, namreč po odločbi ustavnega sodišča na obrazec podpore ni treba več zapisati, kateremu od kandidatov je podpora namenjena. Kot je pojasnil Golobič, razlog za razveljavitev oziroma odpravo omenjenega navodila ni bil vsebinske narave, pač pa je sodišče razsodilo, da takratna RVK pooblastila za takšne spremembe nima. To pomeni, da lahko načeloma (a res samo načeloma) "igralci z rezervne klopi", če tako imenujemo kandidate z manjšo politično zaslombo, sklenejo pakt in se dogovorijo o predaji obrazcev podpore enemu od kandidatov, če nikomur od njih ne bi uspelo posamično zbrati dovolj glasov. Ali gre v tem primeru za trgovanje ali zgolj za oportuno ravnanje, je vprašanje vsakega posameznika. Kot je ta teden za STA povedal tajnik RVK, se trgovanja z obrazci podpore sicer ne boji, pravi pa, da "se te možnosti ne da izključiti". Na obrazcih namreč ni prostora, kamor bi volilec zapisal, komu daje svojo podporo, kar je nekoliko smešno, če vemo, da mora biti iz same glasovnice na volitvah "neizpodbitno in nedvoumno razvidno", komu je glas namenjen. Podpora kandidatu je torej podpora kandidatom, jamstva, da bo vaša podpora svojo pot končala pri vašem kandidatu, pa ni. Obrazce za podporo kandidatom je mogoče dobiti na upravnih enotah, še bolj eleganten pristop pa je tiskanje s spletne strani državne volilne komisije (http://www.rvk.si).

Obrazce podpore boste lahko podpisovali od 20. avgusta do vključno 26. septembra, ko morajo biti do polnoči vložene tudi kandidature. Seznam kandidatov bo znan najpozneje 15 dni pred volitvami, položaj kandidatov na glasovnicah pa bo določil žreb.