Od kar so leta 1970 začeli z satelitskim merjenjem ledu, raziskovalci z Univerze v Koloradu ugotavljajo, da je 92 odstotkov možnosti, da bo septembra topljenje ledu doseglo rekordno nizko raven. Tolikšna odtalitev bo imela v prihodnjih letih velike posledice, kot so temperaturne in padavinske spremembe, predvsem v Združenih državah Amerike.

Vse bolj obširno taljenje ledu na Arktiki lahko privede do tega, da se bo leta 2020 ali leta 2025 odprl severnozahodni prehod za ladijski promet od severni obali ZDA, ki bi povezal Atlantski in Pacifiški ocean. Novonastali prehod bi predstavljal cenejšo možnost za mnoge ladjarje, ki si pot sedaj krajšajo preko Panamskega kanala.

Septembra leta 2005 je Arktiko prekrivalo 3,5 milijona kvadratnih kilometrov ledu, v tem letu pa naj bi jo, po mnenju znanstvenikov, pokrivalo le 3,15 milijonov kvadratnih kilometrov ledu, čeprav se lahko zgodi, da bo številka še nižja. Vse več vode namreč še pospeši taljenje ledu, saj je voda temnejša kot led in zato še bolj privlači sončno energijo.