Med petindvajseterico se je za popolno prepoved kajenja, ki vključuje tudi gostinske lokale in bare, poleg Slovenije odločilo sedem članic, podobno zakonodajo pa pripravljajo tudi v Veliki Britaniji.

Najstrožji zakon velja na Irskem

Kot je pokazal primerjalni pregled tobačne zakonodaje v Sloveniji in EU, ki ga je izdelal raziskovalno dokumentacijski sektor državnega zbora, ima najstrožjo protitobačno zakonodajo Irska. Zakon o javnem zdravju, ki je stopil v veljavo leta 2004, je na Irskem uvedel popolno prepoved kajenja na delovnih mestih, vključno z restavracijami in bari. Prodaja v barih je v letu uvedbe upadla za 4,4 odstotka, vendar pa naj bi že od leta 2001 prodaja v barih stalno upadala, približno za štiri odstotke na leto.

V večini držav članic EU je kajenje v gostinskih lokalih pod določenimi pogoji dovoljeno. Zakonodaja v Belgiji, Estoniji, na Cipru, Češkem in Nizozemskem od gostincev zahteva, da kadilcem v lokalih namenijo posebne prostore oziroma poskrbijo za ustrezno ventilacijo.

V Španiji so naklonjeni manjšim lokalom

Zakonodaja posameznih držav gostincem povečini zapoveduje ureditev nekadilskih prostorov. Med zanimivejše sodi Španija, kjer zakon prepoveduje kajenje v lokalih, ki so večji od 100 kvadratnih metrov, lastniki manjših lokalov pa se lahko sami odločijo, ali bo lokal kadilski ali ne. Kajenje v lokalih je dovoljeno tudi na Finskem, vendar morajo lastniki lokalov, ki so večji od 50 kvadratnih metrov, polovico sedežev nameniti nekadilcem. Precej ohlapna je danska zakonodaja o prepovedi kajenja na delovnem mestu; delodajalec se namreč lahko sam odloči, ali bo zaposlenim dovolil kaditi.

Med liberalnejše sodita portugalska in slovaška zakonodaja. Na Portugalskem je kajenje dovoljeno praktično povsod, na Slovaškem pa so ločeni prostori zahtevani le v lokalih, kjer se streže hrana. Podobno je tudi v Litvi in Latviji.

Madžarska zakonodaja zelo stroga

Precej stroga pa je zakonodaja pri naših sosedih; v Italiji velja enaka prepoved kot v Sloveniji, še bolj restriktivna pa je madžarska zakonodaja. Kajenje je prepovedano v vseh javnih ustanovah, ki so odprte za javnost, in na delovnem mestu, pri čemer niso dovoljeni niti posebni kadilski prostori, ki zagotavljajo, da dim iz njih ne prehaja. Mlajšim od 18 let je kajenje prepovedano tudi na mestih, kjer je sicer to dovoljeno.

Bolj prijazna do kadilcev je Avstrija, ki kajenje prepoveduje zgolj v javnih ustanovah. Načeloma je prepovedano tudi kajenje na delovnem mestu v prisotnosti nekadilca, vendar pa zakon za kršitelje ne predvideva sankcij. Omenjeno zakonsko določilo prav tako ne velja za gostinski sektor in delovne prostore, ki so namenjeni strankam.