V njem ministra med drugim sprašuje, ali je razlog za podražitev izgradnje novega protokolarnega objekta na Brdu pri Kranju nakup 85 stolov, ki posamično stanejo po 1500 evrov. Za notranjo opremo konferenčnega centra na Brdu pri Kranju naj bi Javni zavod protokolarne storitve RS porabil 1,5 milijona evrov, vlada pa naj bi se odločila za zelo dragega ponudnika stolov.

"Razlog za izbiro posebno dragih stolov je po besedah avtorja razpisne dokumentacije, arhitekta Vasa Peroviča, v kvaliteti klasične ikone oblikovanja Charles & Ray Eames. Med 1500 stoli, ki jih bodo za protokolarni objekt nabavili, je kar 85 takšnih, ki posamično stanejo po 1500 evrov in morajo biti, v skladu z razpisom, nabavljeni od enega izmed treh proizvajalcev, s 30-letno garancijo," piše Cvikl.

Pri tem ocenjuje, da zelo specifični razpisni pogoji spodbujajo razmišljanje o omejevanju konkurence in preprečitvi izbora bolj ekonomične, a še vedno primerne rešitve. To, tako Cvikl, potrjuje odziv enega od prijavljenih ponudnikov vizualno zelo podobnih stolov, ki na razpisu ni bil izbran in je stole ponujal po skoraj šestkrat nižji ceni, to je po 240 evrov.

Kot piše Cvikl, je razlika za 85 stolov preko sto tisoč evrov, to je preko dvesto mesečnih neto delavskih plač. Zanima ga, zakaj vlada, minister in vladne službe podpirajo nabavo stolov, ki so nekajkrat dražji od ostalih ponudb. Ministra Viranta pa Cvikl prosi za vmesno poročilo o izvedbi investicije v kongresno-protokolarni center, med drugim podatke o začetni vrednosti investicije ter o oceni končne vrednosti zaključene investicije.