Ameriški astronavt Clayton Anderson je med sprehodom najprej odstranil večji kos „smeti“ - šlo je za dobrih 500 kilogramov težki rezervoar z amoniakom, in ga odvrgel v vesolje, potem pa ob pomoči ruskega kolega Fjodra Jurčikina odstranil še nekaj manjših kosov snemalne opreme, težkih nekaj več kot 70 kilogramov.

„Upam, da mi to ne bo prišlo v navado,“ je na začetku akcije dejal Clayton Anderson. NASA se sicer kolikor se le da izogibanju metanju smeti v vesolje, vendar tokrat ni šlo drugače. Posodo z amoniakom so namestili leta 2001 za primer, da bi na postaji prišlo do okvare hladilnih sistemov in bi potrebovali rezervno hladilno sredstvo. Rezervoarja nikoli niso uporabili, odstraniti pa ga je bilo potrebno, ker mu je potekla življenjska doba.

Nasini strokovnjaki načrtujejo, da bo rezervoar v orbiti ostal 10 do 11 mesecev, potem pa bo vstopil v zemeljsko atmosfero in zgorel. Nekateri manjši deli bi sicer lahko „preživeli“ in treščili na Zemljo, vendar ne bodo ogrožali nikogar, saj bodo padli v morje. V vesolju prosto plavajoči rezervoar tudi ne predstavlja nevarnosti za vesoljsko postajo. Anderson ga je, potem ko ga je odpel, potisnil proč od vesoljske postaje. Slednjo bodo z manevrom tekom dneva „prestavili“ višje v vesolje, s čimer bodo še dodatno poskrbeli za varnost.

Astronavta, ki sta opravila tokratni sprehod, sta na Mednarodni vesoljski postaji od aprila letos. Za Andersona je bil to sploh prvi sprehod po vesolju.