Nekajdnevno pocenitev delnic iz minulega tedna so nekateri izkoristili tudi za nakup naložbenih certifikatov, kar je dodatno pripomoglo k relativno hitremu obratu smeri. Seveda so trgu optimizem vrnile tudi zgodbe o morebitnih prevzemih in "tekmovanjih" pri oddaji ponudb za nakupe državnih deležev v večjih borznih družbah. S tem mislimo predvsem na objavljene novice o spremembi postopka in pogojev o privatizaciji Telekoma Slovenije.

Začetek tega tedna je bil v primerjavi z minulim precej bolj miren. Tudi vrednostni obseg prometa se je nekoliko zmanjšal. V ponedeljek sta oba indeksa z izjemo PIX pridobila nekaj desetink odstotka. Polodstotna ponedeljkova rast indeksa SBI 20 je zadostovala, da je indeks prvič prenočil nad 11.000 točkami.

Včeraj je bilo trgovanje ponovno v zmernem pozitivnem vzdušju. Večina prometnejših delnic je pridobila na vrednosti in s tem prispevala k ponovni rasti indeksa SBI 20 za 0,28 odstotka, na 11.048 točk. Indeks SBI TOP je pridobil desetinko odstotka. Isto smer so ubrale tudi investicijske družbe. S tem se je indeks PIX okrepil za 0,68 odstotka. Hit tega tedna bodo kot kaže delnice Žita, ki se dražijo že šesti dan zapored. Po ponedeljkovi desetodstotni rasti so včeraj pridobile dodatnih 8 odstotkov ter s tem dosegle povprečno vrednost 355 evrov. Najvišja cena je bila dosežena pri 360 evrih oziroma deset odstotkov nad izhodiščem.

Na jutrišnji seji skupščine Luke Koper bodo med drugim odločali o menjavi prednostnih delnic, ki so v lasti države, v navadne delnice. Nesoglasja so predvsem pri menjalnem razmerju, ki ga predlaga država.

Kot je videti, je pred nami "vroče" poletje, vsaj "klimatski" pogoji kažejo na to.