Leta 1990 sam žrtev atentata, ki ga je prikoval na invalidski voziček, je ostal zvest svojemu gledanju na red v državi, ki ga je že pred lanskim svetovnim nogometnim prvenstvom pokazal z zamislijo o namestitvi tankov pred stadione, tokrat pa je ob opozorilih o povečani nevarnosti islamskega terorizma v Nemčiji obelodanil nov paket predlogov ukrepov, vključno z internacijo brez sojenja in možnimi uboji domnevnih terorističnih osumljencev.

Schäuble, ki je o tem spregovoril za revijo Der Spiegel, je predlagal okrepljen videonadzor javnih krajev ter prepoved uporabe interneta in mobilnih telefonov za vse, ki bi jih ocenili za nevarne državi. Hkrati naj bi nemška kazenska zakonodaj sledila ameriški, ko gre za pregon ljudi, osumljenih za načrtovanje zločinskega dejanja. Silke Stokar, tiskovna predstavnica Zelenih, je že ocenila, da notranji minister postavlja temelje za nemški Gvantanamo.

Merklova brani ministra

Schäublova strankarska šefica kanclerka Angela Merkel je svojega notranjega ministra vzela v bran, rekoč, da pri obrambi svobode "ne moreš kar sedeti in gledati", temveč tudi kaj tvegati. Nasprotnega mnenja so bili koalicijski partnerji socialdemokrati, ki so opozorili, da Schäublovi predlogi ogrožajo nadaljnjo skupno vladavino. Kurt Beck, vodja SPD, je tako notranjega ministra obtožil pretiravanja in izgube cilja. "Njegovi predlogi daleč presegajo dogovorjene ustavne," je ocenil za nedeljsko izdajo FAZ-a in dodal, da "ne smemo ubiti svobode v prizadevanju, ubraniti jo".

Protiteroristični predlogi notranjega ministra so naleteli tudi na odpor v policiji. Policijski sindikat jih je ocenil kot politično diverzijo. Konrad Freiberg, vodja sindikata, je ocenil, da je obstoječa zakonodaja povsem primerna za spopad s terorizmom, problem je pomanjkanje varnostnega osebja in financ. Za Schäubla je dejal, da se gre zgolj strankarsko politiko, namesto da bi ponudil prave rešitve za protiteroristični boj.

Najostrejših kritik je bil deležen Schäublov predlog o ubojih terorističnih osumljencev. "Če bi ZDA odkrile skrivališče Osame bin Ladna, bi ga bombardirale ter ga ubile in večina ljudi bi dejala 'hvala bogu'," je utemeljil predlog in dodal, da je legalnost takega dejanja za zdaj v Nemčiji nejasna. Max Stadler iz opozicijske FDP mu je takoj odvrnil, da ni nobene nejasnosti: "V Nemčiji je ubijanje prepovedano. Ne vem, zakaj (Schäuble) odpira to razpravo." Voditeljica Zelenih Claudia Roth pa je notranjega ministra zaradi njegovih spornih predlogov pozvala k odstopu.

Predsednik Köhler skuša vse bolj razgreto razpravo umiriti s pozivom Schäublu, naj bo bolj zadržan pri svojih idejah, ki povzročajo nepotrebno razburjanje med ljudmi. "Naloga notranjega ministra je, da si razbija glavo s tem, kako bi zavaroval državljane," je dejal za nemško televizijo ZDF, "toda način, kako so bile oblikovane pobude, ni bil primeren." Köhler je Schäublu tudi priporočil, naj premisli, preden spregovori, pozval pravne strokovnjake, da razčistijo, ali ustava sploh omogoča državi atentate na teroriste, in se vprašal, ali je o tem sploh mogoče tako poenostavljeno govoriti.