Gre za objekt, ki so ga začeli načrtovati že leta 1999 in na katerega gravitira široko območje skupaj z najhujšimi primeri iz vse Slovenije.

Na njihov razpis so se aprila pravočasno prijavili in oddali svoje ponudbe štirje ponudniki: Alpine Mayreder Bau, SCT, Energoplan, Primorje. Po javnem odpiranju ponudb so ugotovili, da so bile ponudbe v določenih delih pomanjkljive, predvsem pa je bila ponujena cena pri vseh štirih višja od sredstev, ki jih ima za izvedbo tega projekta na razpolago ministrstvo za zdravje. Zato je ministrstvo s sklepom razveljavilo postopek in ponudnike obvestilo, da se bo postopek nadaljeval s pogajanji. Na pogajanja so povabili vse štiri ponudnike, vendar se Energoinvest že v prvi fazi pogajanj ni udeležil. Pogajanja za izvedbo gradbeno-obrtniških del za objekt DTS so uspešno zaključili včeraj, ko je ministrstvu za zdravje uspelo znižati ponudbene cene za več kot 2 milijona evrov. Z izbranim izvajalcem, SCT, bodo pogodbo v vrednosti 19,800.000 evrov podpisali prihodnji teden, gradnja pa naj bi se začela še pred jesenjo. Celotna investicija, za katero je po besedah ministra Andreja Bručana denar zagotovljen v proračunu, bo z opremo vred stala 34 milijonov evrov.

Čeprav je zaradi zapletov pri razpisu prišlo do nekajmesečnega odloga začetka gradnje, minister Bručan še vedno verjame, da bo do konca prihodnjega leta zgrajen novi prizidek, v pritličju pa opremljena nova urgenca. Prenova starega dela urgence, ki bo z novo sestavljal celoto, pa bo končana leta 2009. Nova urgenca se bo s sedanjih 4000 povečala na 6000 kvadratnih metrov. Namesto sedanjih 25 bo na novi urgenci 80 prostorov za ambulantno obravnavo, v katerih bodo delali po sistemu veriženja. Specialisti bodo po potrebi prihajali k bolniku v ambulanto, kjer bodo lahko naredili vrsto potrebnih preiskav. Zagotavljajo, da bo zato korakov manj, vrste čakajočih krajše, bolniki pa bodo bolj nadzorovani in informirani. Pritličje prizidka, v katerem bosta novi in prenovljeni del urgence z vso potrebno sofisticirano diagnostiko, bo logistično vertikalno povezan z operacijskim blokom in centrom za intenzivne terapije v drugem nadstropju Univerzitetnega kliničnega centra. Za boljšo dostopnost bodo posegli tudi v ureditev prometa na Njegoševi (postala naj bi enosmerna v smeri sever-jug), najkasneje do leta 2011 pa naj bi na vrhu novega prizidka zgradili tudi heliport.