Obe imata čez glavo načrtov in realizacij, ta čas je pri Almi ogromno stvari "v končni fazi", ki pa zaradi svoje globine, da ne rečemo resnosti, ne bodo šle na ekran v "neresnih" poletnih mesecih, marveč bodo počakale na jesen.

Nekaj prigodnih stvari pa kar kmalu

V okviru tega programa nastaja niz tedenskih, štirinajstdnevnih in mesečnih oddaj in vmes je tudi Recept za zdravo življenje, ki pa bo 4. junija nekaj posebnega. Tema bo umetna oploditev, oplojevanje, kakor koli že rečemo temu, ko "moralni" izbranci ženskam odrekajo že davno pridobljene svoboščine. Na okrogli mizi bodo sodelovali strokovnjaki vseh sort, od psihologov do sociologov. Bomo videli, kaj se bo izcimilo iz (še enega) tovrstnih pogovorov.

Povsem iz drugega testa bo drugi del filmske pripovedi o Nubah: junija bo namreč potekala akcija zbiranja denarja, za boj proti drogam, za osveščanje, bo tudi dobrodelni koncert in v sklep te akcije se vključuje televizija. Avtor je spet Tomo Križnar, za celovito podobo pa je poskrbel Zvone Judež, ki je bil v prvem delu montažer, zdaj pa je stvar tudi režijsko prevzel v svoje roke. Ob tem afriškem podvigu morda velja opozoriti že na september, na frankfurtsko akcijo, podobno o drogah, pri nas pa bomo v okviru Obrazov Afrike v Zimbabveju spremljali delo misijonarja Mihe.

Ob tem drobcenem izseku iz obilnega koša oddaj v pripravi, "v pečenju, blanširanju, kuhanju" slastnih jedi, ki so ene že tako rekoč na mizi, za drugimi pa se že cedijo sline, ne gre spregledati vseh, recimo temu, tekočih oddaj: od Humanistike, Resnične resničnosti, Volja najde pot do drugih in novejših Zgodb o knjigah, Zenita. Te gladko tečejo in imajo svoje izmenjujoče se dneve v tem ali onem tednu.

Alma ni le urednica

Jeseni ali že septembra pa se bo (spet) začelo zares. Kratek cikel Znamenitih Slovencev se že dolgo cvre: Helena Kodrova ima v pečici dr. Franceta Bernika, predsednika SAZU; njegovo članico, svetovno znano plastično kirurginjo dr. Zoro Janžekovič (z Evansovo nagrado), pripravlja Bojan Labovič, Polona Sepe pa oblikuje tudi članico SAZU, dr. Alenko Šelihovo, na široko tudi - ali celo - doma poznano kriminologinjo. V septembru (22.) bo Idrija praznovala sto let svoje realke, z dokumentarcem se bo v proslavljanje vključila tudi slovenska televizija po scenariju Uroša Lipuščka, tudi domačina, in v režiji Magde Lapajne. Proslavljala bo tudi FDV s svojima predhodnicama (VPŠ in še kaj ter FSPN), štela bo štirideset let, scenarij je izpod peresa Žive Janež, režira pa Bojan Labovič. Nekakšno "odraščanje na stopnicah" predstavlja pripoved o mladih na robu - po scenariju Jasne Tepina režira Marjan Ciglič. Nadaljevalo se bo z zgodbo o PUM-ovcih (v Slovenj Gradcu šola za usposabljanje mladih) in njihovih zanimivih instalacijah. Te pumovce so zdaj poiskali, da bi videli, kaj se je z njimi dogajalo v nekajletni "časovni elipsi".

Vse to in še marsikaj je zdaj že petmesečna Almina uredniška obveznost. Pa ji čas dopušča, da bi še ustvarjala dokumentarce, kakršnih je za njo že lepa vrsta (zagotovo ostaja v najlepšem spominu portret Emerika Bernarda), še ko je bila Alma Granič in tudi ko je bila gospa Lapajne (deset let je že tega, kar se je bila zaposlila v uredništvu Draga Pečka)? O, še bo ustvarjala, ampak v okviru Virkovega uredništva. Najprej bo na vrsti spet portret, tokrat bosenskega kiparja, ki je študiral in dela v Ljubljani, razstavlja v Benetkah - Mirsada Begiča. Potem čaka zanimiv projekt Ženska. To je slikarka, ki eksperimentira skozi devetmesečno nosečnost in v mavcu oblikuje ljudi, povezane s popkovino. Ta eksperiment bo zagotovo treba videti, preden ga bomo razumeli. Skratka, za Virkovo uredništvo namerava posneti en dokumentarec na leto na filmski trak (vseskozi prisega na film) pa štiri do pet krajših na elektroniko, tudi skupaj z Gago Stojan, s katero sta že lani sodelovali. Za zdaj pa ji urednikovanje vzame ves čas od jutra do večera, med drugim se ubada z mesečno oddajo Pot svetlobe, ki je daljša kot v prejšnjih letih in bo v njej sodeloval kar naš Petrač iz NASE. Jure Pervanje pa se ne ukvarja le z Vrtičkarji (s Petračem je v portretu že zdavnaj opravil), marveč tudi z mitom o povodnem možu. Vse to obsega televizijsko izobraževanje - od mitov do prihodnosti.