Izčrpnejši sveženj protiterorističnih predlogov, med drugim o evropski bazi podatkov o letalskih potnikih, naj bi sledil oktobra. Poleg tega bo komisija predstavila drugo poročilo o uveljavljanju evropskega zapornega naloga v posameznih članicah Evropske unije.

Preprečiti biološki terorizem

Zeleno knjigo o bioterorizmu bosta predstavila komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini in komisar za zdravje Markos Kiprianu. Komisija želi z razpravo o bioterorizmu preprečiti nepripravljenost Evropejcev ob morebitnih nekonvencionalnih terorističnih napadih, na primer z biološkim orožjem. To naj bi bil prvi v nizu ukrepov za krepitev boja proti terorizmu, ki jih po Frattinijevih napovedih načrtuje komisija po terorističnih grožnjah v Veliki Britaniji.

Odprte meje povečujejo tveganje

Biološka orožja lahko namreč prizadenejo množice ljudi in živali, uničijo kmetijske površine in ogrozijo varno oskrbo s hrano, opozarjajo v Bruslju. V dobi odprtih meja in širjenju biotehnološke industrije, ki postaja vse dostopnejša tudi teroristom, je ta grožnja še toliko hujša.