Potem, ko dober teden pred koncem glasovanja objavili seznam kulturnih spomenikov, ki so se uvrstili v ožji izbor, so vlade nekaterih držav sprožile prave kampanje, v katerih so državljane spodbujali, naj glasujejo za svoje kandidate. Brazilski predsednik je denimo lobiral preko državnega radia, medtem ko so v Peruju po več mestih postavili terminale, preko katerih so lahko glasovali mimoidoči. In – splačalo se je. Tako spomenik Kristusu odrešeniku v Riu de Janeiru kot čudoviti Machu Pichu sta se uvrstila med zmagovalno sedmerico, v kateri so še Veliki kitajski zid, rimski Kolosej, Petra v Jordaniji, Chichen Itza v Mehiki in spomenik večni ljubezni, iz belega marmorja zgrajeni Taj Mahal v Indiji. Slednji je, športno rečeno, v finišu v ciljni ravnini prehitel britanski Stonehenge in pariški Eifflov stolp.

Kampanja za glasovanje za novih sedmih svetovnih čudes je zrasla na zelniku Švicarja Bernarda Webra, kustosa, ki je poleg muzejem del svoje kariere posvetil snemanju filmov. Rezultate glasovanja so slovesno razglasili v Lizboni, željno pa pričakovale množice, ki so se zbrale pred vsemi spomeniki - finalisti. Ameriška igralka Hilary Swank je na slovesnosti v Lizboni dejala, da je „glasovanje dokazalo, da svet zna stopiti skupaj in izpeljati skupni projekt“.

Dva tisoč let potem, ko so grški filozofi prvič „popisali“ najbolj impozantne dokaze razvoja človeške civilizacije in sestavili seznam svetovnih čudes, je tako slednji doživel prenovo, izvedeno na najboljši možni način – z glasovanjem vseh Zemljanov. Na prvotnem grškem sezamu so bili sicer tudi Viseči vrtovi Babilona, Kolos Rodosa in Velika piramida v Gizi.

Projekt izbiranja novih svetovnih čudes pa je naletel tudi na precej kritik za vrst strokovnjakov Unesca in nekaterih arheologov. Prvi mu očitajo pomanjkljivost pri izboru (na Unescovem seznamu svetovnih spomenikov je 660 spomenikov iz 166 držav), drugi pa se bojijo prevelikega turističnega navala na znamenitosti. Predvsem jih skrbi škoda, ki bi jo množice obiskovalcev lahko povzročile majevskemu spomeniku Chichen Itza v jugovzhodni Mehiki.