Britanska pisateljica J. K. Rowling, avtorica Harryja Potterja, je priznala, da je bilo pisanje zadnjih poglavij izjemno težko in polno čustev, to pa je tudi vse, kar pove. Vsebina knjige tako ostaja popolna skrivnost vse do izida.

Medtem je bila v Londonu premiera po peti knjigi, Feniksovem letu, posnetega filma, v katerem so glavne vloge odigrali stari znanci iz prejšnjih filmov. Daniel Radcliffe, ki je medtem zablestel tudi v nekaterih izjemo zahtevnih britanskih gledaliških postavitvah, ostaja Harry, Emma Watson ostaja Hermiona.

Na premieri se je zbrala množica oboževalcev Harryja Potterja, med katerimi jih je več deset noč preživelo kar pred kinodvorano, prišli pa so tudi vsi glavni igralci in pisateljica J. K. Rowling. Slednja je povedala, da sta jo, ko je končala knjigo, preplavljala žalost in olajšanje. O tem, kako bo končal Harry Potter, ni razkrila niti besedice, celo več: priznala je, da njegovega konca ni razkrila niti svojim najbližjim.

Londonski Leicester Square, kjer je bila premiera, je bil za to priložnost „spremenjen“ v zeleno in zlato Ministrstvo za magijo. Igralka Emma Watson je povedala, da se filmska ekipa odlično razume med seboj. „Smo prava klapa,“ je priznala. Daniel Radcliffe je povedal, da je film temačnejši od prejšnjih, kar je zanj predstavljalo nov igralski izziv, ki se ga je z veseljem lotil.

Film „Harry Potter in feniksov let“ v kinodvorane po ZDA prihaja 11. julija, v kinodvorane v Veliki Britaniji pa dan kasneje.