Američani, ki so po zmagi na zlatem pokalu Concacaf prišli s pomlajenim moštvom, so na začetku celo povedli, a so morali v nadaljevanju, zlasti v drugem polčasu, priznati premoč gavčev.

Na tribuni je v belo-modrem dresu navijal Diego Maradona. Med tekmo je moral zaradi slabega počutja v klimatizirano ložo. Čez dan je v spremstvu ministra za kulturo Adána Chaveza, brata predsednika države, obiskal več šol v glavnem mestu Caracas.

Z »goleado« (5:0) nad Kolumbijci je presenetil Paragvaj, ki mu, odkar ga vodi Argentinec Gerardo »Tata« Martino, ni šlo vse po načrtih. »Pomarančarji« so s hat-trickom Roqueja Santa Cruza z odliko odpravili favorizirane »kofetarje« (zaradi bližine meje so imeli premoč na tribunah) in se pridružili reprezentancam s polnim izkupičkom.

Prvi krog prvenstva je zaznamovala učinkovitost napadov. V šestih tekmah je bilo doseženih 25 golov, samo eden z 11 metrov (povprečje: 4,1 na tekmo). Na prizoriščih kar mrgoli opazovalcev, menedžerjev, posrednikov. Južnoameriške zelenice so vedno magnet predvsem za (velike in male) evropske klube. Na prvenstvu sodelujejo nogometaši, ki nastopajo v 32 ligah štirih celin. Visoki paragvajski napadalec Roque Santa Cruz igra pri Bayernu iz Münchna od leta 1999. Nikoli se ni mogel ustaliti v prvi enajsterici. S tremi četrtkovimi goli je dokazal, da na nasprotne mreže ni pozabil in da je verjetno čas za menjavo okolja.

Hernán Crespo lovi zadnji vlak. Z argentinsko izbrano vrsto je dosegel le srebrno kolajno na olimpijskih igrah v Atlanti 1996. Dva gola proti jenkijem sta dobra popotnica k prvemu reprezentančnemu naslovu v karieri. Manj znan kot slovita »Evropejca«, pa čeprav igra na stari celini, je vezist Mehičanov Nery Castillo. Proti Brazilcem je s »klobukom« dosegel najlepši zadetek uvodnih tekem. Rodil se je v mestu San Luis Potosi, kjer je njegov oče Urugvajec brcal pri klubu Atlético Potosino. Nery, ki ni nikoli igral v mehiški ligi, je član grškega prvaka Olympiakosa. V mehiški izbrani vrsti je debitiral pred manj kot mesecem dni, potem ko je enkrat že zavrnil vabilo selektorja Huga Sáncheza.

Čeprav je iz Colo-Cola (70 golov v 75 tekmah) prestopil k mehiškemu Monterreyju, bo Čilenec Humberto »Duda« Suazo kmalu stekel po evropskih zelenicah. Proti favoriziranim Ekvadorcem je z dvema goloma zrežiral preobrat in zmago rdečih. Leta 2006 je bil za Nizozemcem Huntelaarjem drugi najboljši klubski strelec na svetu (IFFHS). Ob presenetljivi perujski zmagi nad Urugvajci sta se veselila najstarejši in najmlajši nogometaš prvenstva. Perujski vezist Juan Carlos Balazar je pri 39 letih dedek pokala América. Medtem ko sam nastopa v Venezueli, je njegov sin Alonso na turneji s perujsko reprezentanco do 17 let. Veliki borec je dočakal mesto v izbrani vrsti na stara leta in prvič igra na najstarejšem celinskem tekmovanju. Ni kandidat za prestop na staro celino (igral je pri grškem klubu Veria), a še vedno lahko pomaga svoji reprezentanci. Prej ali slej pa bo odletel čez veliko lužo 17-letni Damián Ismodes, ta čas največji perujski nogometni up, član Sporting Cristala.

Organizacija prvenstva je manj učinkovita kot napadalci. Vstopnice so še dodatno razdvojile 28 milijonsko Venezuelo. Opozicija s prstom kaže na predsednika Huga Cháveza, češ, da jih je odkupil kar 700 tisoč. Boji se, pravijo, da bi na tribunah nasprotniki uprizorili prave protivladne manifestacije, še posebej potem, ko ni obnovil licence najstarejši televizijski postaji, opozicijski Radio Caracas Televisión (RCTV).