Burkelca je sodišče obsodilo na tri mesece zapora, vendar pa pedagogu ne bo treba za rešetke, če v preizkusni dobi dveh let ne bo storil novega kaznivega dejanja.

Naj spomnimo, da je Burkelc na zatožno klop sedel zaradi dogodka izpred več kot štirih let, ko je med poukom glasbene vzgoje vstopil v učilnico in najprej z besedami nato pa še z udarci napadel takrat 13-letnega dijaka in ga potegnil za lase, tako da je ta padel s stola. Sodišče je včeraj pred izrekom sodbe zaslišalo dečkovo mačeho, ki je povedala, da ji je pastorek potožil zaradi dogodka, vendar ga ni jemala resno, poleg tega pa je nekdanjemu ravnatelju hvaležna, ker zdaj izobražuje nekatere njene otroke.

V zaključnem govoru je tožilstvo poudarilo, da priče niso potrdile obdolženčevega zagovora. Ta je sicer med sojenjem dejal, da je oškodovani učenec motil pouk v razredu, umiriti pa ga ni mogla niti učiteljica. Zato naj bi ponj prišla ena od učenk in ga prosila za posredovanje, nikakor pa naj z dečkom ne bi fizično obračunal. Ker pa izpovedi tako oškodovanca kot fantovih sošolcev kažejo zgodbo v drugačni luči, je tožilstvo vztrajalo pri svojem predlogu.

»Na srečo danes nismo v šoli, ampak na sodišču, zato domišljijski spisi tožilstva, za katere si sicer zaslužijo oceno odlično, ne pridejo v poštev,« je na očitke tožilstva cinično odgovoril Burkelčev zagovornik Blaž Kovačič. Dodal je, da dogodek očitno ni bil tako sporen, sicer bi sošolci o njem pripovedovali staršem, ki so jim bili glede na takratno starost zelo blizu, njihovo pričanje pa je bilo po njegovem mnenju nezanesljivo. Svoje je dodal tudi Burkelc, ki je še enkrat poudaril, da držijo vse njegove dotedanje izpovedbe pred sodiščem in da ni ničesar priredil. Povedal je, da je želel s svojim prihodom v razred zgolj zaščititi ostale učence, nikakor pa ni imel namena sprožiti konflikta z oškodovancem. Po njegovem prepričanju je fant planil v jok zato, ker je po dolgem času spoznal, da nad njim obstaja neka višja avtoriteta, nikakor pa ne zaradi udarca. Sodni proces je označil kot rezultat gonje proti njemu samemu, ki so jo v tistem času sprožili na zaloški osnovni šoli. Nekateri so ga namreč s svojim ravnanjem na vsak način želeli očrniti pred vsemi institucijami.

Sodišče zagovoru obdolženca ni verjelo in je v celoti sledilo predlogu tožilstva. Sodbo je utemeljilo prav s pričanjem oškodovanega učenca in njegovih sošolcev. V korist nekdanjega ravnatelja pa je sodnica upoštevala njegovo dosedanjo nekaznovanost, dejstvo, da je od dogodka preteklo že več let in tudi siceršnjo problematičnost dijaka, nad katerim se je Burkelc spozabil, ter mu zato izrekla pogojno zaporno kazen. Sodba še ni pravnomočna.