Nova prizorišča

Njegovo vsebino je direktor festivala Goro Osojnik predstavil na današnjem »sestanku« novinarjev na vrtu Jazz cluba Gajo, kjer bo tudi med prireditvijo, ki bo trajala od 28. junija do 1. julija, potekalo nekaj nastopov.

Festival se bo po Ljubljani razlegal na različnih prizoriščih, nekaj tradicionalnih so prireditelji zamenjali z novimi lokacijami, saj so ugotovili, da so določeni deli prestolnice zasedeni z gostinskimi mizami in zato za umetniške »vragolije« neuporabni. Tako bodo udeleženci prej kot denimo Gornji in Prešernov trg zasedli mestne parke - Argentinski, Miklošičev in Valvazorjev ter park Zvezda -, ploščadi pred kulturnimi ustanovami, kot so Narodna in Moderna galerijo ter Cankarjev dom, ter nekaj središčnih ulic.

Pester program

Ključne Osojnikove besede, ki so opisovale namen festivala, so bile »zavzemanje za javni prostor«, »razširjanje občinstva, ki uživa kulturo« in »spodbujanje dialoga« tako med nastopajočimi kot gledalci.

Predstave bodo zajemale raznorazne cirkuške norčije, ognjene spektakle, gledališke, plesne in glasbene nastope. S pojmom »spektakel« je Osojnik iz nabora izpostavil francoske umetnike Compagnie Les passagers, ki »kljubujejo zakonom gravitacije in jemljejo dih«. Druga izpostavljena napoved je bila tista za Semenj kultur, ki bo zbirališče društev različnih narodnosti, opis ostalih dogodkov v okviru festivala pa lahko preberete na spletni strani Ane Desetnice.