Število podjetij se je povečalo za deset odstotkov," je po dvodnevnem obisku v jugovzhodni Sloveniji ugotavljal predsednik vlade Janez Janša in poudaril, da so v tej pokrajini zdaj v ospredju povsem druge problematike kot pred letom dni in pol.

"Če je bila še lani v ospredju brezposelnost, se danes podjetja v pokrajini srečujejo zlasti s pomanjkanjem kadrov," je dodal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, ki priznava, da gospodarske rasti verjetno večina državljanov v svoji denarnici ne občuti. Srečal se je tudi z belokranjskimi gospodarstveniki, ki jih najbolj pestita pomanjkanje delovne sile in slaba cestna infrastruktura. Povedal jim je, da bo vlada povečala kvoto zaposlovanja tujcev za 6000. "Letošnja kvota je bila enaka lanski, to je 18.500, vendar je pošla že v petih mesecih, medtem ko je bila lani izkoriščena zgolj 80-odstotno," je dejal Vizjak, ki v Beli krajini vidi velik potencial zlasti v razvoju malega in srednjega podjetništva.

Janša je poudaril, da so podjetja v pokrajini v letu 2005/2006 prejela več kot 28 milijonov evrov individualne državne pomoči, brezposelnost je padla za četrtino, število novih zaposlitev pa se je povečalo za tretjino. Po njegovih besedah predvideva nova finančna perspektiva za programe v tem delu Slovenije 50 milijonov evrov. To je 365 evrov na prebivalca, kar je bistveno več od slovenskega povprečja, ki znaša 290 evrov. "To kaže, da ima pokrajina dobre razvojne programe. Za takšne je na voljo dovolj sredstev," je dejal Janša in dodal, da je vlada naredila tudi premik glede tretje razvojne osi. "Sprejeli smo nekakšno časovnico glede umeščanja južnega kraka v prostor. Po razgrnitvi variant in predlogih občin naj bi bila odločitev o trasi sprejeta do konca tega leta."

Dolenjskim in belokranjskim podjetjem se je včeraj posvetil tudi minister za finance Andrej Bajuk, vendar se je tistim manj uspešnim izognil. Njegovega obiska so bili tako deležni le v črnomaljskem Danfossu, trebanjskem Trimu in Zavarovalnici Tilia.

dragana.stankovic@dnevnik.si