V načrtih imajo znanstveniki raketo, ki bo več kot dvesto kilogramov težkega robota, ponesla do Marsa, ga tam odložila, potem pa bo robot potoval po Marsu in informacije o svojih najdbah pošiljal domov.

Zaradi teže vozila, ki bo nosilo še šestnajstkilogramski paket opreme, morajo znanstveniki ugotoviti, kako bodo robota spravili v atmosfero, saj navadne rakete, ki jih uporabljajo za lažje satelite, ne bodo zadostovale.

"Veliko smo se pogovarjali o različnih vidikih misije in na koncu dobili soglasje, da gremo lahko v proizvodnjo," je pojasnil Bruno Gardini, član razvojne ekipe.

Misija bo od prvih načrtov krepko presegla proračun 650 milijonov evrov, saj naj bi strokovnjaki vključili nekaj dodatkov, ki so celotno stvar krepko podražili.

ESA (Evropska vesoljska agencija) razmišlja tudi o sodelovanju z Rusko vesoljsko agencijo, s katero naj bi izmenjavali rakete, vseeno pa zaenkrat še ni jasno, kaj naj bi v zameno ponudili Rusi.

"To je tako kot za Božič," se je pošalil eden od znanstvenikov, "saj bosta obe strani naredili seznam in potem videli, kaj se bo izpolnilo."